Videotelefonáljon a háziorvosával otthonról!

Videotelefonáljon a háziorvosával otthonról!

Videotelefonáljon a háziorvosával otthonról!

egészség

2 perc

Ha csak az orvosi várótermekben betegen, rossz közérzettel való várakozásra gondolunk, akkor szinte rögtön rosszul is leszünk újra. Ha viszont lehetőség lenne 15 percben távolról is tanácsot kérni a doktortól, akkor biztos sokan élnének a videohívás lehetőségével.

A hagyományos egészségügyi rendszer sok esetben gyenge minőségű, nehezen elérhető és kevésbé hatékony szolgáltatást jelent – különösen az alapellátás szintjén. Új tendencia a szektorban, hogy a fejlesztések egy részét már közvetlenül a páciensek számára készítik a gyártók. Ezt mutatja az is, hogy nemzetközi szinten számos induló vállalkozás hoz létre egyebek közt videoalapú egészségügyi szolgáltatást.

A KRY elnevezésű orvoshívó programra például 6,1 millió eurót gyűjtöttek össze a fejlesztők. A svéd egészségügyi kezdeményezés összeköti a betegeket az orvosokkal vagy a nővérekkel videós kapcsolaton keresztül. A projektet londoni, San Franciscó-i, stockholmi és berlini finanszírozócégeken keresztül támogathatták a befektetők.

A fejlesztés egyelőre csak Svédországban működik, de az összegyűjtött forrásokat nemzetközi bővítésekre is fordíthatja a cég. 2015 óta több mint 30 ezer svéd páciens használta már a platformot.

Előnyei közé tartozik, hogy egyszerű a használata, sok felesleges kellemetlenségtől óvja meg a betegeket, és úgymond „levegőhöz juttatja” az egészségügyi szolgáltatókat. A páciens csak beírja a kívánt időpontot, röviden leírja tüneteit az applikációban, és ezt követően kap egy videolinket, amelyen keresztül 15 percben konzultálhat egy doktorral.

Felmérések szerint a legtöbb konzultáció nem feltétlenül igényel fizikai beavatkozást. A további szükséges lépések a megbeszéléstől függnek, de az alkalmazáson belül is lehetséges a receptek felírása vagy további kivizsgálás előjegyzése. Az applikáció ezen felül saját orvosi kartonnal is rendelkezik, így nem probléma, ha a következő hívás alkalmával esetleg másik doktort kapcsol a rendszer, az adatokat ő is azonnal láthatja.

A 15 perces videokonferencia költsége nagyjából 10 ezer forintnak megfelelő svéd korona. A fejlesztés konkurensei között említhető a kicsit drágább amerikai Doctor on Demand és az átszámítva néhány ezer forintos havi díjjal működő brit Babylon is.

A digitális trendet igazolják a New York-i székhelyű CB kutatóintézet adatai is, melyek szerint a digitális egészségügyi rendszer 2 milliárd dollár értékű befektetésre tett szert 2016 első negyedévében, és ezzel rekordot ért el a finanszírozás területén.

Forrás: TechCrunch