Világszerte terjed az internetre kapcsolt egészségügy

Világszerte terjed az internetre kapcsolt egészségügy

Világszerte terjed az internetre kapcsolt egészségügy

egészség

2 perc

Az elmúlt években egyre több intelligens megoldás jelent meg az ágazatban. A fejlesztések célja egyrészt a kapcsolódó költségek csökkentése, másrészt az orvosi kezelések hatékonyságának növelése és a betegellátás minőségének javítása.

Az M2M-hez (gépek közötti kommunikációhoz) és IoT-hoz (Dolgok Internetéhez) kapcsolódó egészségügyi ellátás olyan IT-ökoszisztémában működő modellt jelent, amely lehetővé teszi a hozzáférést az egészségügyi vonatkozású adatokhoz. Így például a beteg kórelőzményéhez, személyes adataihoz, az ellátásra vonatkozó információkhoz, a diagnosztikai eredményekhez, a klinikai és egyéb információkhoz. 

A technológia is orvosolhatja az egészségügy problémáit

Az otthoni és kórházi megfigyelés, az életmódkövetés, a távgyógyászat a modern technológia által összekapcsolt egészségügyi rendszerek fő funkciói közé tartoznak. Az ilyen okosmegoldásokkal időt lehet megtakarítani, hiszen így például az interneten keresztül kapcsolhatók össze a betegek, az egészségügyi szolgáltatók és a kezelési rendszerek. Az intelligens egészségügyi rendszerek vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolatot használhatnak a webes eszközök közötti adatok megosztására anélkül, hogy ehhez emberi beavatkozásra lenne szükség.

Gyorsabbá és hatékonyabbá válhat a gyógyítás

Az internet előnyeit felhasználó egészségügyi ellátás bizonyíthatóan jelentős előnyökkel jár, hiszen ezek a módszerek kevesebb időt és költségráfordítást igényelnek, az így nyert információk pedig szükség szerint bármikor megoszthatók, az állapot javulása távolról is nyomon követhető, valamint a betegek kezelése is jobban kontrollálható.

Egyre több idősember szorul ellátásra

A krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség, a rák vagy a magas vérnyomás monitorozása a 2014 és a 2020 közötti időszakban egyre jelentősebb szerephez jut, az egyre nagyobb kockázatnak kitett elöregedő társadalom pedig közvetlenül is befolyásolja az ilyen típusú megoldások elterjedését.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2010-ben 524 millió fő körül mozgott az idősek száma világszinten, 2050-re azonban ez elérheti a másfél milliárd főt. Bár a piaci lehetőségeket nagyban befolyásolhatja, hogy melyik ország lakossága számára érhető el az internetkapcsolat egyáltalán.

Földrajzi szempontból a Transparency Market Research négy fő piaci régiót különböztet meg: Észak-Amerikát, Európát, az ázsiai csendes-óceáni térséget, valamint a Föld fennmaradó, egyéb területeit.

  • 2013-ban Észak-Amerika adta M2M és IoT szempontból a legjelentősebb területet, ennek oka egyebek közt az Egyesült Államok és Kanada jól megalapozott egészségügyi infrastruktúrája és a betegek technológiai tájékozottsága volt.
  • A második helyen Európa állt, ahol Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban és Spanyolországban voltak leginkább jellemzők az intelligens egészségügyi megoldások. Ezek a területek tették ki a kontinens piacának több mint 60%-át. 

A következő években azonban várhatóan növekedni fog az ázsiai csendes-óceáni térség szerepe is, hiszen itt is egyre inkább felismerik majd, mekkora segítséget jelent az, hogy a betegek felügyelete és kezelése akár távolról is megoldható, amivel gyakorlatilag megszüntethetők a területi korlátok.

Forrás: MilTech