Zombihordák és intelligens kütyük – Dr. Meskó Bertalan válogatása

Zombihordák és intelligens kütyük – Dr. Meskó Bertalan válogatása

Zombihordák és intelligens kütyük – Dr. Meskó Bertalan válogatása

egészség

4 perc

Ha Magyarországon tippelni kellene, hogy ki ismeri a legtöbb okoseszközt, akkor Dr. Meskó Bertalan biztosan köztük lenne. Az orvosi jövőkutatót arról faggattuk, hogy milyen izgalmas fejlesztéseket ajánl.

Személyes vizekre evezve a szakértő az M2M Zóna műsorában elárulta, hogy napi szinten 2-3 okoseszközt használ. A kedvence egy övre rögzíthető Pulse nevű francia készülék, amely méri a napi aktivitást, a vér oxigéntartalmát, illetve az alvási periódusok feltérképezésével is rendkívül hasznos információkat ad.

A viselhető technológiák közül kiemelte az intelligens fejpántot is, amely az agyhullámokat rögzíti, így jelzi, hogy az agy éppen aktív vagy pedig pihenő üzemmódban van. A letöltött mobiltelefonos alkalmazás az agyhullámok alapján megtanítja a felhasználót arra, hogyan és mikor tud a legjobban relaxálni.

Intelligens kütyük a sportoláshoz

A jövőkutató egyebek közt lépésszámlálóval méri az aktivitását, illetve a telefonján lévő GPS segítségével figyeli, hogy mekkora távolságot tett meg. Egy mellkasra rögzíthető pulzusmérőt is beszerzett, a Wahoo-t, amely mutatja, hogy az edzés során milyen szívritmus ajánlott ahhoz, hogy ne terhelje le túlságosan a szervezetét.

Zombies, Run!

A játékos, „gamifikált” megoldások természetesen az egészségügyi fejlesztések területén is feltűntek. Meskó Bertalan ezek közt említette a telefonra letölthető Zombies, Run! alkalmazást. A sportolók fülhallgatón keresztül hallhatják a közelgő zombihordák hörgését, ami mindenkit azonnal gyorsabb futásra késztet. „Ahhoz, hogy sokat sportoljunk, természetesen nincs szükség a technológiára, de rengeteget segíthet a motiváció megteremtésében és fenntartásában” – véli az orvosi jövőkutató.

Ennivaló M2M

Ez már nem sci-fi: új világ jöhet az orvoslásban >>Az intelligens, M2M-alapú megoldások nemcsak a betegségek menedzsmentjét és a sportolást könnyítik meg, hanem a helyes étkezési szokások kialakításához is hozzájárulnak. Ennek egyik kitűnő példája a kanadai TellSpec fejlesztése, amely a jövő évben kerül piacra. Az apró kézi szkenner színképelemzéssel és egy különleges matematikai algoritmus révén pontos információt ad az előttünk lévő étel összetevőiről, az esetleges allergénekről, illetve a kalóriatartalomról.

A francia HAPIfork okosvillát szintén érdemes beszerezni, ha valaki hajlamos kutyafuttában befalni az ebédjét. Az okoseszköz rezgésekkel és színjelzéssel figyelmezteti a tulajdonosát arra, hogy mikor jöhet a következő falat, ezáltal kiküszöböli a túl gyors evést követő teltségérzetet vagy rosszullétet.

Még drágák, de…

Az orvosi jövőkutató elismerte, hogy a jövedelmi korlátok útját állhatják annak, hogy az intelligens készülékek gyorsan elterjedjenek a magyar fogyasztók körében. Ezzel együtt várható, hogy a termékek árai néhány éven belül már jóval alacsonyabbak lesznek. Szerinte érdemes azt is figyelembe venni, hogy a viselhető technológia révén jelentősen javulhat az egészségi állapot, csökkenhet a stressz szintje, tehát bőven megtérül a befektetett pénz és energia.

Okos EKG

Abba is érdemes belegondolni, hogy a „zsúrkocsin” lévő EKG-készülékek több százezer forintba kerülnek, míg a mobiltelefonnal használható intelligens eszközök csupán pár tízezer forintba, miközben egy csatornás EKG-k között nincs minőségbeli különbség. „Az anyagi korlátoknál viszont jóval nagyobb akadályt jelenthet, hogy a magyar egészségügyi rendszer egyelőre képtelen befogadni ezeket az innovációkat, ennek megváltoztatása már döntéshozói felelősség” – összegezte az orvosi jövőkutató.

Milyen lesz a jövő orvoslása?

Meskó Bertalan legújabb könyve, a The Guide to the Future of Medicine nemrégiben jelent meg az Egyesült Államokban. Az egy év alatt elkészült mű a jövő orvoslásához készített praktikus kézikönyv, egyfajta „turistakalauz”. Az írás 22 olyan trendet és technológiát jár körül, amelyekre a következő években érdemes és hasznos lesz figyelni, illetve választ ad arra, hogy miként lehet a lehető legtöbb előnyt elérni az egészségügy digitális megújulásával. 

A szakértő blogját itt követheti nyomon, a Youtube-csatornáját pedig itt találja.