A Disney technológiája a kórházakban is hasznos lehetne Az élményparkokban már évek óta működik a digitális azonosítást biztosító karpántos rendszer. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2961/articles/20170712163949/disney-egeszsegugy.jpg

A Disney technológiája a kórházakban is hasznos lehetne

2017. július 13. 21:40
2'
A nagy rajzfilmstúdió élményparkjaiban már évek óta működik a digitális azonosítást biztosító karpántos rendszer. Egy amerikai orvos szerint nagy hasznát lehetne venni hasonló megoldásnak a kórházakban is.

Jennifer Frank egy orvosoknak szóló blogon mesélte el, hogy családjával Disneylandben járt, és ez a szórakozáson túl ötleteket is adott neki az egészségügy digitális továbbfejlesztésére. Az élményparkban leginkább a sokféle funkcióra képes okoskarpánt nyűgözte le: a viselhető eszköz a bankkártyát is helyettesítette, de kiválthatja a szállodaszoba kulcsát, valamint a park belépőjegyét is.

A technológia is orvosolhatja az egészségügy problémáit

A doktornő a blogon megosztotta elképzelését, miszerint a kórházba érkezéskor minden páciens kaphatna egy hasonló okoskarkötőt. Ez garantálhatná, hogy mindenki a megfelelő szobába kerüljön, valamint nagyon könnyen és egyszerűen lehetne elektronikusan vezetni, hogy ki kapta már meg a gyógyszeradagját, illetve hogy mikorra van beütemezve a következő vizsgálat vagy kezelés.

A jelenlegi rendszerben előfordulhat, hogy egy rosszabb állapotban lévő beteg eltéved, vagy esetleg kétszer kapja meg a gyógyszerét. Ezek a hibák könnyedén kiküszöbölhetőek lennének a digitális karpántos nyilvántartással, amelynél a program minden fontos ponton ellenőrizné az előző orvosok és nővérek munkáját. Ahogy a Disney-park példája is mutatja, a technológia létezik, bár valószínűleg nem a legolcsóbb megoldás.

Jennifer Frank úgy véli, hogy az egészségügy világában gyökeres szemléletváltásra is szükség lenne, mert a jelenlegi felfogás ellehetetleníti a nagyvállalatokra jellemző biztonsági előírások bevezetését. Véleménye szerint olyan, mintha élne egy feltételezés, hogy mivel az ágazatban dolgozók az emberek életét mentik meg és gyógyítanak, így elég intelligensek ahhoz, hogy mindent észben tartsanak, holott bárki követhet el hibákat.

A megfelelő digitális adatbázis egyfajta virtuális asszisztensként pontosan számon tarthatna mindent. A kezelőorvosokra minimális többletfeladatot róna csak az új rendszer az egyes vizsgálatok, kezelések elvégzése után. A másik oldalon viszont jelentős idő felszabadulna, így több idejük jutna a betegekre, ráadásul növekedne a pontosság és a hatékonyság, vagyis a doktornő szerint kevesebb lehetne a műhiba is.

A figyelmébe ajánljuk:

Adatözön az egészségügyben

Több ember halálát okozza a szükséges adatok hiánya, mint amennyi haláleset az adatok jogos vagy illegális megosztása miatt következik be – hangzott el nemrég egy egészségügyi informatikai konferencián.

Világszerte terjed az internetre kapcsolt egészségügy

Az elmúlt években egyre több intelligens megoldás jelent meg az ágazatban. A fejlesztések célja egyrészt a kapcsolódó költségek csökkentése, másrészt az orvosi kezelések hatékonyságának növelése és a betegellátás minőségének javítása.

NFC a patikában

Van, ahol már okostelefonon is könnyen, gyorsan megtekinthető a betegtájékoztató, de a vásárló a felhasználási javaslatokon túl akár véleményeket és kutatásokat is olvashat.
Olvasson még a témában:

Milyen kockázatokat rejt a digitális egészségügy?

Az orvostechnikai eszközök esetén egyelőre még szép számmal akadnak biztonsági rések. A különféle intelligens berendezések védelme minden területen kritikus pontként jelentkezik, az egészségügyben azonban sok esetben élet-halál kérdését jelentheti.

Intelligens hallókészüléket támogat az Apple

Az új eszköz azon túl, hogy bizonyos esetekben képes a hallást részlegesen visszaállítani, kapcsolódik az iPhone-okhoz, így például a telefonhívásokat közvetlenül a viselő fülébe irányíthatja.

Kiberkockázatok a szívben

Az Egyesült Államok egészségügyi berendezéseket ellenőrző hivatala (FDA) elrendelte az egyik pacemakergyártó készülékeinek frissítését, ugyanis komoly hiányosságokat fedeztek fel a biztonság terén.