Felragasztható szenzort viselhetnek a jövő páciensei Japán kutatók olyan érzékelőt fejlesztettek ki, amely megnyithatja az utat a hosszabb távon viselhető eszközök előtt. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3006/articles/20170727125740/orvos-szenzor.jpg

Felragasztható szenzort viselhetnek a jövő páciensei

2017. július 31. 11:50
2'
Ha beigazolódik a kutatók várakozása, akkor a speciális érzékelő megnyithatja az utat a hosszabb távon viselhető, a pulzusszámot, vérnyomást és vércukorszintet nem invazív módon nyomon követő eszközök előtt.

Japán tudósoknak sikerült kifejleszteniük egy olyan, bőrön viselhető e-szenzort, amely állításuk szerint nem okoz gyulladást, szinte súlytalan, nyújtható, és akár egy hétig is a bőrön marad – közölte a Nature Nanotechnology szaklap.  

Elektronikus tetoválás – fájdalommentes és még hasznos is

Az érzékelő kereskedelmi és szabadidős célokra is használható, ideiglenes tetoválásként viselve például jogosultságot biztosíthat viselőjének, hogy egy múzeumban bizonyos területekre belépjen, vagy egy vidámparkban sorban állás nélkül kipróbálja a különböző játékokat.  

A kutatók ugyanakkor kiemelték, hogy a hangsúly egyelőre az egészségügyi felhasználáson van. „A találmány lehetővé teheti, hogy a betegek életfunkcióit mindenféle kényelmetlenség vagy stressz nélkül tudjuk megfigyelni. A szenzor akár még az érzelmeinket, a szorongást vagy a stressz-szintünket is megmutatja” – magyarázta a tokiói egyetem professzora.

Egy kontrollált vizsgálat során, húsz résztvevő számolt be arról, hogy nem okozott nekik kényelmetlenséget a műanyag eszköz viselése, néhányan még arról is elfeledkeztek, hogy van rajtuk valami. Bár tényleg nem okoz kellemetlenséget, a kutatók óva intenek az „e-skin” hosszú időn keresztül való viselésétől, mivel az hosszabb távon károsíthatja a bőr természetes légzését. 

Ez a veszély ugyanakkor egyelőre nem fenyeget senkit, mert bár egyre vékonyabb elektronikákat állítanak elő, a mindennapi orvosi gyakorlatba való beépülésükre még várni kell. Az pedig a még távolabbi jövő, hogy a szenzorok alkalmassá váljanak a tartósan használatra, amikor viszont ez megvalósul, akkor már az ilyen okosmatrica valószínűleg az orvosi távfelügyelet elengedhetetlen eszköze lesz.

Forrás: ReadWrite

A figyelmébe ajánljuk:

Világszerte terjed az internetre kapcsolt egészségügy

Az elmúlt években egyre több intelligens megoldás jelent meg az ágazatban. A fejlesztések célja egyrészt a kapcsolódó költségek csökkentése, másrészt az orvosi kezelések hatékonyságának növelése és a betegellátás minőségének javítása.

NFC a patikában

Van, ahol már okostelefonon is könnyen, gyorsan megtekinthető a betegtájékoztató, de a vásárló a felhasználási javaslatokon túl akár véleményeket és kutatásokat is olvashat.
Olvasson még a témában:

Biztosítási csomag része lehet az Apple Watch

A kiszivárgott hírek alapján a kaliforniai gyártó és az Aetna biztosító partneri kapcsolatra léphet. A tervek szerint egy speciális egészségügyi program keretén belül juttatnák el az Apple okosóráit a társaság ügyfeleihez.

Kiberkockázatok a szívben

Az Egyesült Államok egészségügyi berendezéseket ellenőrző hivatala (FDA) elrendelte az egyik pacemakergyártó készülékeinek frissítését, ugyanis komoly hiányosságokat fedeztek fel a biztonság terén.