Emberi szívet nyomtattak a svájci kutatók A szakemberek 3D-nyomtatás segítségével tudták reprodukálni az emberi vérkeringés motorját. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2971/articles/20170717152833/muanyag-sziv.jpg

Emberi szívet nyomtattak a svájci kutatók

2017. július 17. 18:05
2'
A szakemberek rugalmas anyagból, 3D-nyomtatás segítségével tudták rövid időre reprodukálni az emberi vérkeringés motorját. A mesterséges szerv hatékony alternatívája lehet a drága és körülményes átültetéseknek.

Az elmúlt néhány év technológiai fejlődése felismerhetetlenül átformálta a protéziseket érintő kutatásokat és azok lehetőségeit. A 3D-nyomtatásnak és az egyre pontosabb jeltovábbításnak köszönhetően akár már bionikus kart, szemet és más szerveket kaphatnak azok, akiknek szükségük van erre. Nemrég a Zürichi Műszaki Egyetem néhány doktorandusza demonstrálta, hogy akár az emberi szívet is képesek mesterséges módon helyettesíteni.

Íme az implantátumok új generációja

A korábbi hasonló megoldások mind elbuktak néhány fontos ponton: legtöbbször maga az alapanyag okozott irritációt a belső szövetekben, vagy pedig maguk a vérsejtek sérültek a természetellenes mozgás miatt.

Az új találmány különlegessége, hogy teljesen puha és rugalmas anyagból készült az eredeti szerv állagához hasonlóan. A mesterséges szív a nyomtatási technológiának köszönhetően egyetlen részből áll, így felületén sehol sincsenek illesztések, amelyek szivárgást vagy súrlódást okozhatnának.

Maga a működési elv egy az egyben másolja a valós szervét: a belső kamrák az igaziakhoz hasonlóan tágulnak és húzódnak össze, azzal a különbséggel, hogy a mozgást nem izomrostok, hanem folyadékkal teli üregek idézik elő.

A jelenlegi változat egyelőre még csak egy megvalósíthatósági kísérlet, és távol áll attól, hogy élő emberbe ültessék. A felhasznált anyag ugyan képes nagy mennyiségű, vérhez hasonló folyadékot pumpálni az emberi test körülményeihez hasonló nyomás mellett, de összesen párezer alkalommal képes erre, ami körülbelül félórás működést jelent.

A terv természetesen az, hogy a továbbiakban egyre strapabíróbb anyagokból reprodukálják az eredményt, és a mesterséges szervek évekig tudjanak működni. A projektben részt vevő hallgatók mind folytatnák a kutatást hasonló területen, így reménykedni lehet benne, hogy a nem is olyan távoli jövőben már nem lesz szükség transzplantációs várólistákra.

Forrás: TechCrunch

A figyelmébe ajánljuk:

Svájcban rendezik az első kiborg olimpiát

A Svájci Szövetségi Technológiai Intézet tudósai arra kíváncsiak, vajon a bionikus végtagokkal rendelkező emberek csak pótolják az elvesztett testrészeiket, vagy esetleg előnyt is szereznek-e belőlük.
Olvasson még a témában:

Biztosítási csomag része lehet az Apple Watch

A kiszivárgott hírek alapján a kaliforniai gyártó és az Aetna biztosító partneri kapcsolatra léphet. A tervek szerint egy speciális egészségügyi program keretén belül juttatnák el az Apple okosóráit a társaság ügyfeleihez.

Kiberkockázatok a szívben

Az Egyesült Államok egészségügyi berendezéseket ellenőrző hivatala (FDA) elrendelte az egyik pacemakergyártó készülékeinek frissítését, ugyanis komoly hiányosságokat fedeztek fel a biztonság terén.