Okostelefon segíti a látássérültek tájékozódását A Microsoft új applikációja mesterséges intelligencia segítségével ismeri fel a kamera előtt lévő tárgyakat, személyeket. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2974/articles/20170717174802/microsoft-seeingai.jpg

Okostelefon segíti a látássérültek tájékozódását

2017. július 18. 20:35
3'
A Microsoft új applikációja mesterséges intelligencia segítségével ismeri fel a kamera előtt lévő tárgyakat, személyeket, és hangosan fel is olvassa, hogy mit lát.

Londonban, a mesterséges intelligencia jelenét és közeljövőjét elemző eseményen mutatta be új, első körben iPhone-okon elérhető Seeing AI alkalmazását a Microsoft – számolt be az újdonságról a HVG.

Az applikáció nevéből már következtetni lehet rá, hogy a mesterséges intelligenciának (AI) komoly szerepet szántak benne. Elsősorban a gyengén látókra gondoltak a fejlesztéseknél, az elképzelés ugyanis az volt, hogy az app szóban mondja el, hogy mit lát maga körül.

Az alábbi videóban jól látszik, hogy a megoldás akár egész dokumentumokat képes rögzíteni, de arcfelismerő algoritmusának köszönhetően akár azt is megmondja, hogy kit lát, bizonyos esetekben pedig még az arckifejezésükről is beszámol. 

A megoldás egyelőre csak néhány országban érhető el, és csak bizonyos iPhone készülékeken, de a fejlesztők ígéretei szerint később szélesebb körben is elérhetővé teszik az alkalmazást. Erre szükség is lesz, hiszen a gépi tanulás azt jelenti, hogy a program csak akkor lesz egyre okosabb, ha minél többen használják.

A figyelmébe ajánljuk:

Mixed Reality: mi is az a vegyes valóság?

A fogyasztók és a technológia iránt érdeklődők épp kezdték volna megszokni a kiterjesztett és a virtuális valóság fogalmait, amikor a Microsoft bevezette az úgynevezett „Mixed Reality” technológiát.

Milyen jövő vár a telefonokra és a viselhető kiegészítőkre?

Ahogy a mobilkommunikáció, a képalkotási technológiák és a mesterséges intelligencia integrációja egyre inkább előtérbe kerül, úgy kapnak egyre nagyobb teret a felhasználó-központú digitális megoldások. Mindez új lehetőségeket és kihívásokat hoz a számítógépek és a mobileszközök szegmenseiben is.
Olvasson még a témában:

Biztosítási csomag része lehet az Apple Watch

A kiszivárgott hírek alapján a kaliforniai gyártó és az Aetna biztosító partneri kapcsolatra léphet. A tervek szerint egy speciális egészségügyi program keretén belül juttatnák el az Apple okosóráit a társaság ügyfeleihez.

Kiberkockázatok a szívben

Az Egyesült Államok egészségügyi berendezéseket ellenőrző hivatala (FDA) elrendelte az egyik pacemakergyártó készülékeinek frissítését, ugyanis komoly hiányosságokat fedeztek fel a biztonság terén.