A fenntartható jövő a cél – Okosváros születik Floridában

Kapcsolódó cikkek

A fenntartható jövő a cél – Okosváros születik Floridában

A fenntartható jövő a cél – Okosváros születik Floridában

energia

2 perc

Az Amerikai Egyesült Államok Florida államában található Deerfield Beach nemrég jelentette be IoT-megoldásokat is alkalmazó energiahatékonysági projektének elindítását.

Ennek célja a a város ökológiai lábnyomának csökkentése. A Siemens vállalattal közös, 17 évig tartó, több mint 9,2 millió dolláros program keretében a főbb létesítményekben csökkentik az energiafogyasztást, és fokozzák az alternatív energiaforrások felhasználását.

Az energia- és működési költségekhez kapcsolódó megtakarítások összege a becslések szerint a projekt végére eléri majd a 15 millió dollárt. Amint arra Deerfield Beach polgármestere, Bill Ganz felhívta a figyelmet, ez nemcsak az adófizetők szempontjából lesz előnyös, de egy lépéssel közelebb kerülnek ahhoz, hogy mások számára is példaértékű fenntartható várossá válhassanak.

Tekintettel arra, hogy az épületek világszerte az energiafogyasztás mintegy 40%-át és a szén-dioxid-kibocsátás 10%-át teszik ki, a kapcsolódó intelligens megoldások kulcsfontosságú tényezőnek számítanak a kritikus infrastruktúrákban is az energiahatékonyság és a fenntarthatóság növelése szempontjából.

Hogyan könnyíti meg a cégek életét az okosépület! Olvassa el korábbi cikkünket is! >>>

A város energiahatékonysági céljainak elérése érdekében a Siemens felhőalapú, digitális technológiákhoz kapcsolódó, okos infrastrukturális megoldásokat biztosít. A beruházás részeként több mint 20 épületben cserélik majd ki a 40 évesnél is régebbi hűtő-fűtő (HVAC) rendszereket és újítják meg a világítást, kialakítva ezzel az épületek integrált irányítási rendszerét.

A működési adatokat szenzorok révén gyűjtik be és elemzik, az egyes funkciókat – például légkondicionálást, világítást és az energiafelhasználást – távolról figyelik meg és üzemeltetik. Így szó szerint egy pillanat alatt látható lesz majd minden lényeges információ, melynek révén optimalizálhatóvá válik a teljesítmény és az energiafelhasználás. A felhőalapú adatelemző platform lehetővé teszi az adatok kiértékelését és gyűjtését a működés további „finomhangolása” érdekében.

Az alternatív energiaforrások használatának növelése céljából egy sűrített földgáz (CNG) üzemanyagtöltő állomást építenek a város hulladékgyűjtő járművei számára. Ez csökkenti az üzemeltetési költségeket, a szén-dioxid-kibocsátást, ugyanakkor fokozza a város ellenálló képességét. A napelemes fotovoltaikus panelek telepítésével pedig megújuló energiaforrásokból is előállíthatják majd a szükséges energia egy részét.

Forrás: