A jövő a multifunkciós lámpaoszlopoké

Kapcsolódó cikkek

A jövő a multifunkciós lámpaoszlopoké

A jövő a multifunkciós lámpaoszlopoké

energia

2 perc

Mesterséges intelligenciát is alkalmazó rendszerrel tenné hatékonyabbá és energiatakarékosabbá a közvilágítást Tajvan.

A szigetországban a szenzorok és kommunikációs átjárók (gateway) gyártásával foglalkozó cégek működnek együtt a felhőmenedzsmentben, az adattárolásban és a szoftverelemzésben jártas helyi és globális partnerekkel. A tajvani kormányzat kifejezetten ösztönzi az iparágat azoknak a lehetőségeknek a felkutatására, ahol intelligens közvilágítás segítségével csökken a városi energiaszámla, és növekszik a vezérlés hatékonysága. A közvilágítás egy település energiafogyasztásának akár 40%-át is kiteheti.

A helyi gazdasági minisztérium irányítása alatt működő, az okosvárosok fejlesztéséért felelős egység (IDB) sikeresen segítette az ipari PC-k előállításával foglalkozó AAEON céget, amely mesterséges intelligencián (AI) alapuló világítási megoldást hozott létre. A rendszert tesztelés céljából a sziget észak-nyugati részén fekvő Taojüan megye egyik körzetében helyezték üzembe.

Az intelligens köztéri megoldást olyan funkciókkal látták el, mint az időjárás-állomás, a digitális kültéri hirdetések elhelyezésére szolgáló digital signage, az utak gépkocsiforgalmának monitorozása, de a lámpaoszlop egyben wifi-hotspotként is működik, és összeköttetésben áll a többi köztéri lámpával.

Az AAEON több céggel is együttműködik: ilyen a szintén tajvani, LED-eket gyártó OMA Lighting, az IP kamerák előállításával foglalkozó EverFocus és a nemzetközi szoftverszolgáltatók, mint a Microsoft és az Intel.

Az Edge AI kamerák az utcalámpákba integrálva azonosítják az autóközlekedés és a gyalogosok mozgását. Ha például több mint tíz percig nem halad el alattuk jármű, a lámpák fényereje automatikusan a felére csökken, 12 százalékos megtakarítást érve el ezzel. A fejlesztésekkel kapcsolatban érkezett érdeklődés a többi között az Egyesült Királyságból, Szingapúrból és a Fülöp-szigetekről is.

Élő tesztlabor

A kísérleti terület egyfajta élő laboratórium, amelyben egyaránt megtalálhatók forgalmas utak és kereszteződések, kereskedelmi- és irodaépületek, valamint nagy parkok is, így a cégek tesztelhetik a különböző alkalmazásokat.

Az összekapcsolt rendszerek más területeken is segíthetik a helyieket. Így például a környező folyók vízszintjének folyamatos monitorozása megalapozza, hogy erős esőzések idején mielőbb figyelmeztethessenek az áradásveszélyre. A közparkokban kialakított intelligens mosdók pedig távolról mérhetik a higiéniai termékek és a kézfertőtlenítő fogyását vagy a szemetesek telítettségét, ezáltal javulhat a szolgáltatás hatékonysága.

Az ipari fejlesztésekkel foglalkozó szervezet – városokra és vidékre egyaránt fókuszáló – Smart Urban-Rural Project nevű programja tavaly őszig 300 helyi gyártócégnek, köztük 70 startupnak nyújtott anyagi támogatást a kereskedelem, az egészségügy, az energiaipar, a mezőgazdaság, a turizmus, a biztonságmenedzsment, a közlekedés és az oktatás területén. Ezen felül a szervezet 22 városban és régióban 220 intelligens szolgáltatás megvalósulását is segítette.