A magasfeszültséggel is elbánnak a drónok

Kapcsolódó cikkek

A magasfeszültséggel is elbánnak a drónok

A magasfeszültséggel is elbánnak a drónok és a robotprogramok

energia

2 perc

A svéd Skyqraft több mint félmillió dollár finanszírozást szerzett az ellenőrzési folyamat hatékony, biztonságos és főleg környezetbarátabb elvégzésére.

A 2019 márciusában alapított startup szeptemberben kezdte meg tevékenységét, ebben sokat jelentett az 505 millió dollárnyi összegyűjtött forrás. A befektetők között szerepel a Facebook-társalapító Eduardo Saverin, továbbá a magát startup-generátorként jellemző Antler és a különféle üzleti angyalok is.

Az új generációs infrastruktúra-felügyelet során a gépi intelligenciával megtámogatott, pilóta nélküli repülők automatikusan gyűjtik be a képeket, és keresik a veszélyeztetett pontokat.

Jelenleg az elektromos vezetékeket vizsgálatát emberek vagy helikopterek végzik – egyik sem ideális megoldás. Ezek a módszerek károsak lehetnek a környezetre, drágák vagy nem biztonságosak – véli Sakina Turabali, a cég társalapítója és marketingvezetője.

A saját megoldásuk alapján a drón segítségével gyűjtött képekből és 360 fokos videókból szerzett adatokat a mesterséges intelligencia elemzi, majd kiszűri a vezetékeket érintő veszélyforrásokat.

A gépi tanulást sem lehet ma már kihagyni

A társaság már több fontos mérföldkövön van túl: egyik ügyfele például teljesen leállt az éves kontrolloknál a helikopterek használatával. Ezenkívül tesztelik az E.ON, a New York Gas and Electric, valamint két svéd önkormányzat szakembereivel is a közös munkát.

Turabali szerint versenytársaik főleg kvadkoptereket használnak, melyekkel a szállításra szolgáló hálózatokat ellenőrzik, míg a stockholmi cég a hibakeresésnél a teljes szolgáltatást biztosítja, így az elosztási hálózatokra is koncentrálnak.

Az iparági szereplők másik része ugyan szintén használja a gépi tanulási szoftvereket, de nem alkalmaznak saját drónos megfigyelést, inkább partnercégektől szerzik be ezeket az adatokat. A mai világban a sikeres gépi tanulás kulcsát 85 százalékban az adatkezelés adja, és mindössze 15 százalék a szoftverek jelentősége – idézte a társalapítót a TechCrunch

A Skyqraft a forrásokat új mesterséges intelligencia-alapú szoftver fejlesztésére használja majd, de tervezik a felhasználói interfész bővítését, valamint több drónoperátort alkalmaznának és új eszközöket is tesztelnének a közeljövőben.

Az eddig megoldatlan helyzetre adott választ emelte ki Lisa Enckell is az Antlertől, aki úgy gondolja, az adatgyűjtésre koncentráló metódus biztonságosabbá, hatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszi az iparágat.