A tengereket is meghódítja a mesterséges intelligencia

Kapcsolódó cikkek

A tengereket is meghódítja a mesterséges intelligencia

A tengereket is meghódítja a mesterséges intelligencia

energia

1 perc

A gépi tanulás a tengerkutatást is forradalmasíthatja. A különféle „okos” megoldások és távirányítású rendszerek még akkor is lehetővé teszik a vízfelszín és a tenger alatti tevékenységek megfigyelését, amikor a szakembereknek nincs erre közvetlen lehetőségük.

Tim Gallaudet nyugalmazott ellentengernagy, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) helyettes vezetője, a haditengerészet volt oceanográfusa egy nemrég tartott webináriumon tájékoztatott a koronavírus miatt kialakult helyzetről. A szakember elmondta, a Covid-19 miatt hónapokig nem hajózhattak ki, az autonóm rendszereknek köszönhetően azonban a munka nem áll meg.

Például a NOAA vitorlás drónokat (Sail Drones) küldött Alaszkába kritikus halászati ​​felmérés és partmenti feltérképezés céljából. Ennek köszönhetően olyan sekély területen is tudtak vizsgálatot folytatni, amit hajóval veszélyes lett volna megközelíteni.

Az autonóm, víz alatti vitorlázókat pedig a vízhőmérséklet mérésére alkalmazták a Laura hurrikán útvonalának előrejelzése céljából. Ehhez csupán néhány tiszt jelenlétére volt szükség a Karib-tengeren és a Mexikói-öbölben állomásozó kisebb méretű hajókon.

De igénybe veszik a mesterséges intelligenciát (artifical intelligence), a gépi tanulást, az autonóm rendszereket, az intelligens adatkezelést és más hasonló megoldásokat is. A technológiai lehetőségeket a hivatal AI központjának kialakításánál is felhasználják – tette hozzá Gallaudet.

Bill Houston, a haditengerészet illetékes területének vezetője elmondta, az amerikai haditengerészet is támaszkodik ezekre a technológiákra.

Pilóta nélküli víz alatti járműportfóliójuk 2,8 milliárd dollárt ér, beleértve az MK18-at és a Knifefish-t, valamint a fejlesztés alatt álló nagyobb Orca, Razorback és Snakehead UUV (Unmanned Underwater Vehicle) járműveket.

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás kulcsfontosságú lesz a kapcsolódó rendszerek használatában és harci helyzetben is – emelte ki a szakember.

Forrás: