A tengeren lebeg Szingapúr öt focipálya méretű napelemparkja

Kapcsolódó cikkek

A tengeren lebeg Szingapúr öt focipálya méretű napelemparkja

A tengeren lebeg Szingapúr öt focipálya méretű napelemparkja

energia

2 perc

A városállam újabb lépést tett egy zöldebb jövő felé. A Sunseap Group kivitelezésében elkészült és a Huawei okosmegoldásaival működtetett 30 ezer úszó szigetből álló erőműben 13 ezer napelem és 40 inverter található. Évente 6 millió kWh energiát is megtermelhet, ami elegendő 1250 négyszobás lakás ellátásához és mintegy 4258 tonna szén-dioxidot váltanak ki vele.

A szingapúri kormány terve, hogy 2050-ig felére csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Mindez csak úgy érhető el, ha az ország jelentősen csökkenti a fosszilis tüzelőanyagok használatát, mert jelenleg 97%-ban a földgázból fedezi a szükségleteit. A földrajzi adottságok miatt a törpeállamban nem alkalmazhatók szél- és vízerőművek, ám mivel az ország szinte az Egyenlítőn fekszik, a napenergia használata jelentheti a jövőt.

Az ország vezetése úgy döntött, 2025-ig megnégyszerezi, vagyis 1,5 GW-ra emeli a napelemparkok teljesítményét, 2030-ra pedig szeretnék elérni a 2 GW-ot. Ahhoz azonban, hogy Szingapúr ilyen ambiciózus célokat érjen el, a legmodernebb technológiákhoz kell fordulnia.

Zord körülmények, ellenálló technológia

A város térbeli korlátai arra késztették a helyi napenergia-megoldásokat szolgáltató Sunseap vállalatot, hogy az új naperőművet ne a szárazföldre, hanem a part mentén, a nyílt vízre telepítse.

A beruházó a napelemfarmon felül egy tenger alatti kábelrendszert és egy 22 kW-os elektromos elosztóhálózatot is kiépített. A nem mindennapi projekt kivitelezése során olyan problémákra is megoldást kellett találniuk a mérnököknek, mint a nagy hőmérsékletingadozás, az árapály-jelenség és a sós víz maró hatása. Emellett a trópusi vizekben előforduló mikroorganizmusok, növények, algák és apró állatok is potenciálisan felgyorsíthatják a napelemes rendszer alkatrészeinek, például az invertereknek a lebomlását.

A Huawei világszerte legkülönfélébb körülmények között telepített inverterei számos helyzetben megállják a helyüket. Legyen szó tenger melletti telepítésről, ahol a sós levegő okozta korrózió lehet probléma, vagy sivatagi környezet ahol a passzív hűtési megoldásokkal bizonyítják ellenálló képességüket zord környezetben és akár -55 és 80°C között is.

A kínai vállalat a világon itt alkalmazta elsőként legújabb, mesterséges intelligenciára és felhőszolgáltatásra épülő technológiáját, amelyet áramtermelés-optimalizálására használnak. Az intelligens string invertereknek köszönhetően pedig a mérnökök távolról is el tudják végezni a napi rutinellenőrzéseket. Sőt, nemcsak az erőműben jelentkező problémákat tudják távolról diagnosztizálni, hanem a legtöbbet meg is tudják oldani anélkül, hogy fizikailag a helyszínen kellene lenniük.

„A könnyen hordozható inverterek kulcsfontosságúak voltak, mert lehetővé tették számunkra, hogy ezeket közvetlenül az úszó platformra, a napelempanelek mellé telepítsük. Az inverterek egyedi kialakításának köszönhetően a hő hatékonyabban oszlik el, növelve a teljes napelemes rendszer megbízhatóságát” – mondta Shawn Tan, a Sunseap műszaki alelnöke.

Az energiaforrásokban szegény Szingapúrban a kezdeményezésnek köszönhetően ma a világ egyik legnagyobb, 5 MW teljesítményű, vízen úszó napelemparkja található a szigettől északra, a Johori-szorosban.