A vízpazarlást mérsékli a Vodafone által díjazott találmány

Kapcsolódó cikkek

A vízpazarlást mérsékli a Vodafone által díjazott találmány

A vízpazarlást mérsékli a Vodafone által díjazott találmány

energia

2 perc

A fiatal fejlesztők által tervezett víz alatti kutatórobot célja, hogy a közműszolgáltatók vizet spórolhassanak meg.

A napokban 27. alkalommal rendezték meg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, melyhez idén először a Vodafone Magyarország Alapítvány is csatlakozott a Junior ösztöndíj támogatójaként.

Az Európai Unió 1988 óta szervezi hivatalosan a Fiatal Tudósok Versenyét, mely azzal a céllal jött létre, hogy előmozdítsa a 15-20 év közötti fiatal tudósjelöltek együttműködését, valamint hozzájáruljon fejlődésükhöz és a műszaki- és természettudományok, a technológia, illetve a kutatás-fejlesztés felé terelje ezt a korosztályt.

A verseny első két fordulóját minden tagország maga szervezi meg. Magyarországon a Magyar Innovációs Szövetség a verseny főszervezője immáron 27. éve, ahol Pakucs János, a szövetség tiszteletbeli elnöke áll a szervező bizottság élén.

Az európai országok versenyein évente átlagosan 25 ezer fiatal tudós és tudósjelölt (döntően középiskolás) vesz részt, akik közül a legjobban teljesítők számára az EU lehetőséget biztosít a tudományos eredményeik bemutatására és a tudásuk kortársaikkal való összemérésére. Az első döntőt Belgiumban rendezték meg 1989-ben, azóta mindig más európai ország látja vendégül a fiatal versenyzőket.  

A versenyen idén először a Vodafone Magyarország Alapítvány Junior Ösztöndíját is kiosztották. A telekommunikációs vállalat az innováció iránti elköteleződése jeléül támogatja a különdíjat. Az elismerést a bírálóbizottság döntése értelmében Zsigó Miklós nyert el, aki a Tóth Bencével közösen benyújtott „Underwater cyclops” c. pályázatával második díjban részesült, emellett legfiatalabb indulóként ő kapta a 100 ezer forint összegű ösztöndíjat.

Tóth Bence (az NYSZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája tanulója) és Zsigó Miklós (a Krúdy Gyula Gimnázium diákja) két éve már bemutattak egy prototípust az Ifjúsági Innovációs Versenyen, melyért akkor dicséretben részesültek. Ezt fejlesztették most tovább. A távirányítással működő víz alatti kutatórobot célja, hogy a vízközmű-szolgáltatók vizet spórolhassanak meg.

Az előre tervezett útvonalon, előre tervezett feladatokat – például fotók és videók készítése – végrehajtó robot segítségével a szolgáltatók felmérhetik a víztározók állapotát anélkül, hogy feleslegesen leeresztenék a vizet. Az előzetes becslések alapján ideális esetben így több ezer köbméter víz leürítése kerülhető el. A robot olyan tevékenység elvégzésére is képes, amire egy búvár nem, ezért is kiemelt jelentőségű ez a találmány.