A Vodafone európai hálózata 100%-ban átáll a zöld működésre

Kapcsolódó cikkek

A Vodafone európai hálózata 100%-ban átáll a zöld működésre

A Vodafone európai hálózata 100%-ban átáll a zöld működésre

energia

3 perc

A Vodafone bejelentette, hogy legkésőbb 2021 júliusáig 100%-ban megújuló villamos energiával fogja üzemeltetni európai hálózatát. Ezzel egy Zöld Gigabit Net hálózatot hoznak létre, amely a jövőben is fenntartható módon fog növekedni, kizárólag szél-, nap- és vízenergia felhasználásával. A szolgáltató azt is vállalta, hogy vállalati ügyfeleinek segítséget nyújt a saját szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentésében, globálisan összesen 350 millió tonna értékben a következő tíz év során.

A Vodafone vállalásai összhangban vannak a cég azon céljával, hogy 1 milliárd ember életét tegye jobbá, miközben 2025-re felére csökkenti káros környezeti hatását. 2019-ben a szolgáltató elkötelezte magát amellett, hogy teljes villamosenergia-beszerzése megújuló forrásokból származzon, továbbá hogy 2025-re felére csökkentse a környezetre gyakorolt káros hatását, és újra felhasználja, továbbértékesítse vagy újrahasznosítsa hálózati hulladékának 100%-át.

Nick Read, a vállalatcsoport vezérigazgatója így fogalmazott: „minden korábbinál erősebb elvárás a Vodafone-nal szemben, hogy világszerte emberek millióit kapcsolja össze. A társadalom COVID-19 válságból való kilábalásával és újjáépülésével lehetőségünk nyílik jövőnk fenntartható módon történő átalakítására, ezzel biztosítva, hogy a helyreállítás ne a környezet kárára történjen meg. Az, hogy európai hálózatainkban felgyorsítottuk a 100%-ban megújuló villamos energiára történő átállást, örökre megváltoztatja technológiánk energiaellátásának módját. Csökken a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünk, segít ügyfeleinknek az erőforrások hatékonyabb kezelésében és szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentésében, valamint hozzájárul bolygónk egészségesebbé tételéhez”.

Az új, szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó cél az erre a témára szakosodott globális szakértői szervezet, a Carbon Trust támogatásával született meg, akikkel a Vodafone évek óta együtt dolgozik. A Carbon Trust kiszámolta azt a teljes kibocsátásmennyiséget, amelynek elkerüléséhez a telekommunikációs cég segítette hozzá vállalati ügyfeleit, és lehetséges jövőbeli forgatókönyveket modellezett, hogy információkkal segítse a Vodafone stratégiáját ezen a területen.

Tom Delay, a Carbon Trust ügyvezető igazgatója elmondta: „2010 óta szorosan együttműködünk a vállalat fenntarthatósági programja kapcsán, valamint az elmúlt hét évben a Vodafone termékeinek és szolgáltatásainak szén-dioxid-kibocsátást csökkentő hatásainak számszerűsítésében is.

Az informatikai szektor előtt egyre nagyobb lehetőségek nyílnak meg olyan új megoldások fejlesztésére és megvalósítására, amelyek elősegítik a szén-dioxid-mentesítést. Ez a cél arra ösztönözi a Vodafone-t, hogy továbbra is maradjon a stratégia zászlóvivője, az IoT (a dolgok Internete) és egyéb szolgáltatások továbbfejlesztésével, valamint a vállalati ügyfelekkel történő kapcsolatteremtéssel”.

Új cél a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére

A Vodafone technológiája és szolgáltatásai – ideértve vezető globális IoT (dolgok Internete) platformjukat is – már önmagukban segítséget nyújtanak vállalati ügyfeleik számára energiafelhasználásuk hatékonyabb kezelésében és károsanyag-kibocsátásuk csökkentésében.

A 2019/2020-as pénzügyi évben vállalati ügyfeleik világszerte 6,9 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást tudtak megtakarítani, ami csaknem négyszerese a Vodafone saját tevékenységeiből származó károsanyag-kibocsátásnak.

A szolgáltató a 2020-2030 közötti időszakra vonatkozó új globális, összesített, 350 millió tonnás szén-dioxid-kibocsátás csökkentési célkitűzése nagyrészt a Vodafone IoT-szolgáltatásainak segítségével fog megvalósulni, ideértve a logisztikát és a flottakezelést, valamint az intelligens mérési és gyártási tevékenységeket. További megtakarítások várhatóan az egészségügyi szolgáltatások, a felhőtárhely-szolgáltatások és az otthoni munkavégzés révén érhetők majd el.

Az alábbi IoT-alkalmazások segítik az ügyfeleket a károsanyag-kibocsátás csökkentésében:

Intelligens áramfogyasztás-mérők, amelyek lehetővé teszik a vállalkozások, az önkormányzatok és a háztartások számára energiafelhasználásuk figyelemmel kísérését, kezelését és csökkentését. A szolgáltató világszerte több mint 12 millió, IoT-technikát alkalmazó intelligens mérőcsatlakozással rendelkezik, amelyekkel mintegy 1,6 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást előz meg.

Intelligens városok – intelligensen hálózatba kapcsolt települések: a cél, hogy javítsák az energiaigényes szolgáltatások – például a közösségi közlekedés, a közúthálózatok és az utcai világítás – hatékonyságát. Például a spanyolországi Guadalajara városában 13.500 LED-es fényforrást csatlakoztattak egy központi irányítórendszerhez, 68%-kal csökkentve az utcai világítás energiafogyasztását.

Intelligens logisztika – járművekbe épített okostechnológiák: ezek a megoldások az útvonal-kezelés, a járműkarbantartás és a járművezető viselkedésének optimalizálását szolgálják, ezzel akár 30%-os üzemenyagfelhasználás-csökkenést és mintegy 4,8 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását eredményezve.