Az adattudósok szuperhősként menthetik meg a Földet

Kapcsolódó cikkek

Az adattudósok szuperhősként menthetik meg a Földet

Az adattudósok szuperhősként menthetik meg a Földet

energia

2 perc

A Big Data szakértői átformálhatják a társadalmakat, és segíthetnek elérni a 100%-ban szénmentes energiaipart.

Képes-e az adat és a mesterséges intelligencia (AI) megváltoztatni társadalmunkat? Hogyan tehetjük fenntarthatóbbá és energiatakarékosabbá a háztartásokat a segítségükkel, hogyan menthetik meg a technológiai újdonságok a Földet a globális felmelegedéstől, és hogyan valósul meg mindez a gyakorlatban? Ezeket a kérdéseket érintette Juan Bernabé-Moreno, az E.ON AI szakértője, az Advanced Analytics és Data Lab egység vezetője Budapesten, az idei Brain Bar-on.

Az adat és technológiai nem ellenség

A szakember Európa legnagyobb jövőfesztiválján tartott előadásában úgy fogalmazott, hogy a Big Datára hosszú évek óta az életünket forradalmasító nagy durranásként tekintünk. A vállalatok hatalmas összegeket fordítanak adatgyűjtésre és új technológiák fejlesztésére, amelyekkel a kinyert információkat elemezni tudják. Az elmúlt néhány évben pedig a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence) is meghatározó fogalmakká váltak az energetika területén is.

A cégeknek fontos attitűdváltozásra van szüksége ahhoz, hogy megmutassák, az adat és a technológia nem ellenség, sőt, tudatosan felhasználva képes a felkészíteni a szolgáltatókat és az ügyfeleket a jövő kihívásaira.

Prediktív karbantartás és fenntarthatóság

„A gyakorlatban az adat és a mesterséges intelligencia nemcsak arra ad választ, hogy mi lehet egy szélpark optimális elhelyezkedése, de azt is megmondja, mikor szükséges karbantartani a turbinákat, mikorra kell időzíteni a panelek cseréjét, mik a szerkezet ideális beállításai, azonosítani tudja a fejlesztendő pontokat. Sőt, előrejelzéseket is ad, azonban a tiszta energia jövőjével kapcsolatban egyelőre számos nyitott kérdés foglalkoztatja a szakembereket” – mondta a Németországban élő szakértő.

„Ahhoz, hogy önmagunknak és gyermekeinknek élhetőbb jövőt biztosíthassunk, még számos kérdésre megoldást kell találnunk. Vállalatunknál hiszünk abban, hogy ezekre a kihívásokra az adat és a mesterséges intelligencia segíthet választ adni. Hisszük, hogy a ma szuperhősei az adattudósok, akik átformálhatják társadalmunkat, és segíthetnek elérni a 100%-ban szénmentes energiaipart” – foglalta össze Juan Bernabé-Moreno.