Az épületnedvesség veszélyei

Kapcsolódó cikkek

Az épületnedvesség veszélyei

Az épületnedvesség veszélyei

energia

2 perc

Manapság nagymértékben törekszünk arra, hogy óvjuk az egészségünket. Persze sok olyan káros tényező is közrejátszhat, amivel a legtöbb esetben nem is számolunk. Ilyen lehet például az otthonunk építésénél felhasznált vízmennyiség is.

Bár sokan nem gondolnák, de egy ház építéséhez akár több ezer liter vizet elhasználnak az kivitelezők. Ezzel még nem is lenne probléma, ha nem okozna olyan egészségkárosító dolgokat, aminek nagy kihatása lehet az életünkre. A Naturica Group a Steico farost alapú hőszigetelő anyagával egy igazán környezet- és egészségbarát megoldást kínál.

Figyeljen a minimális épületnedvességre!

Ha építkezésbe kezdünk, mindenki szeretne hamar túl lenni rajta és minél hamarabb beköltözni újdonsült otthonába. De gondoljon bele abba, hogy mennyi vizet használnak a ház építése során. 

A betonozás és a vakolás rengeteg vizet kíván, ami rengeteg idő, mire teljes mértékben kiszárad. Ennek köszönhetően magas páratartalom keletkezik, így könnyen megeshet, hogy újdonsült otthonába a penész is beköltözik. Ezt persze senki sem szeretné, hiszen a penész nagymértékben károsítja az egészségünket, és növeli az energiafogyasztásunkat is.

A Rosenheimben megrendezett épületbiológiai világkonferencián, továbbá az IBN sorozatában is felhívták a figyelmet az épületek nedvességének minimalizálására.

Hogyan csökkenthetjük az épület nedvességét?

Az építés során érdemes előtérbe helyezni a száraz építőanyagokat. Ilyen lehet például a fa, vagy akár a száraz esztrich. De mindenképpen fontos, még ha nem is kizárólag száraz alapanyagokból építkezik, hogy legalább a gyorsan száradó építőanyagokat válassza. 

A vályog, mész- és szilikáttartalmú festék, továbbá az olajozott fa is ilyen. Ha ilyen és ehhez hasonló anyagokkal építkezik, akkor biztosan elkerülheti a penész okozta problémákat.

Mire figyeljünk a beköltözésnél?

  • Mielőtt beköltözne újdonsült otthonába, mindenképpen várjon, hogy alaposan kiszáradjon az épület. 
  • A költözést érdemes őszre vagy télre időzíteni, mert ilyenkor az épületben keletkező páratartalmat sokkal könnyebb kiszellőztetni.
  • A szekrényekkel, polcokkal és egyéb falra szerelhető bútorokkal lehetőleg várjon, ameddig csak tud. Hiszen az elhamarkodott felszerelésnek köszönhetően könnyen kialakulhat mögöttük a penész.
  • A lábon álló bútorok esetében, amiket eredetileg a falhoz tolna, az első időszakban hagyjon ki minimum 10 centimétert a faltól a könnyebb szellőzés érdekében.
  • A helyes fűtéssel és szellőztetéssel tudja a normális mértékben tartani a relatív páratartalmat.
  • Kísérje figyelemmel az élelmiszerek és egyéb kényes dolgok tárolását.

Egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülheti, hogy a penészes falak károsítsák az egészségét. Így az új, vagy felújított otthonát teljes mértékben élvezni tudja, továbbá megkíméli saját magát és családját a sok, penész okozta megbetegedéstől.