Az intelligens hálózat csak a jéghegy csúcsa

Az intelligens hálózat csak a jéghegy csúcsa

Az intelligens hálózat csak a jéghegy csúcsa

energia

2 perc

Az okoshálózatra történő átállás nemcsak a villamosenergia-ipar, hanem a közösség, illetve az üzleti és lakossági ügyfelek számára is előnyökkel járhat. Az áramhálózat valós idejű ellenőrzése lehetővé teheti a kereslet-kínálat összeegyeztetését és az energetikai beruházások optimalizálását.

Az intelligens hálózat (smart grid) az energiafelhasználásban olyan szintű átláthatóságot és kontrollt jelenthet, amelyre korábban még nem volt példa. Így az ügyfelektől a hálózatüzemeltetőkig mindenki részt vehet olyan programokban, amelyekkel csökkenthető az energiafelhasználás. Ráadásul ez a megújuló források – így például a napkollektorok és napelemek által termelt energia – esetén is fontos lehet.

A villamosenergia-hálózatokat eredetileg egyirányú, a központból a fogyasztók felé történő elosztásra tervezték. Viszont ahogy haladunk a korral, úgy lesz az elosztás többirányú: a hálózat minden irányban átjárhatóvá válik, és a hangsúly az áramszolgáltatóktól egyre inkább a fogyasztókra helyeződik át. A gépek közötti kommunikáció (machine-to-machine – M2M) a hálózati érzékelőkkel és SCADA-rendszerekkel (ipari adatgyűjtés, monitorozás és folyamatirányítás) erőteljesen támogathatja ezt a folyamatot.

Az okosmérőórák (smart metering) segítségével a háztartások online folyamatosan nyomon követhetik az éppen aktuális fogyasztásukat. Ez már önmagában ösztönözheti, hogy energiatudatosabbá váljanak. A szolgáltatók pedig az okosmérők beszerelésén, üzemeltetésén túl olyan tarifacsomagok kidolgozásával erősíthetik a folyamatot, amelyek például kedvezményeket biztosítanak a csúcsidőn kívüli fogyasztáshoz. Így akár ugyanakkora energiafelhasználás mellett is mérséklődhetnek a háztartások kiadásai.

Az intelligens hálózatok széles körű technológiai lehetőségeket foglalnak magukban, így – a jó megtérülési mutatók reményében – várhatóan egyre több vállalat dönt majd a használatuk mellett, ráadásul ezzel a jövő generációk igényeinek is meg tudnak felelni.

Forrás: PR Newswire