Az ökológiai lábnyomot is csökkenthetik az okosmegoldások

Kapcsolódó cikkek

Az ökológiai lábnyomot is csökkenthetik az okosmegoldások

Az ökológiai lábnyomot is csökkenthetik az okosmegoldások

energia

2 perc

Az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának egyik mértékegysége, az úgynevezett szénlábnyom, ami megmutatja, hogy mennyiben járulunk hozzá a globális felmelegedéshez. A szállítmányozásban a Dolgok Internete (IoT) technológiával és a valós idejű adatok elemzésével is mérsékelhető közvetve a szén-dioxid-kibocsátás.

Napjaink kutatási eredményei szerint a nemzetközi szállítmányozási és logisztikai vállalatok – elsősorban a környezeti fenntarthatóság javítása és saját működési sikerük növelése érdekében – prioritásként kezelik a különféle intelligens fejlesztések megvalósítását. Az Inmarsat műholdas szolgáltató által megrendelt kutatás szerint a megkérdezett cégek 95%-a implementál okostechnológiákat a környezet kímélése érdekében.

A felmérést a Vanson Bourne piackutató cég végezte 100 nemzetközi szállítmányozási vállalat bevonásával. Az IoT jövőjét vizsgáló tanulmányból az derül ki, hogy a válaszadók 44%-a kiemelt jelentőséget tulajdonít a környezetvédelmi monitoringnak, mint a Dolgok Internete kulcsterületének. Emellett 15 százalék a fenntarthatóság irányába való elmozdulást az IoT-beruházások következményének tartja, további 65% pedig hajlandó lenne a jövőben is ilyen megoldásokba invesztálni.

A szállítmányozási és logisztikai szektor szénlábnyomának csökkentésében az IoT-technológiának komoly jelentősége van – mutatott rá Mike Holdsworth, az Inmarsat Enterprise szállítmányozási igazgatója is. A Nemzetközi Közlekedési Fórum becslése szerint a növekvő utazási igények miatt 2050-re akár 60%-kal is nőhet a szén-dioxid-kibocsátás világszinten. Hozzá kell tenni, hogy mindezt akkor jósolják, ha a „zöldebb” technológiák elterjednek; enélkül viszont ez az arány várhatóan jóval magasabb lesz.

Sokat érnek a valós idejű mérések

Az okosmegoldásoknak és a nagy mennyiségű adatgyűjtésnek köszönhetően gyorsan realizálható eredmények érhetők el. A modern technológiák használatával például csökkenthető a gépek, motorok meghibásodása vagy az abból eredő károk költsége, valamint az útvonaltervezés is optimálisabbá tehető.

Az intelligens telematikai eszközökkel, diagnosztikai szenzorokkal és gyorsulásmérőkkel számtalan adat gyűjthető a motorteljesítményre vonatkozóan, a flottakezelők pedig azonnali értesítést kaphatnak az esetleges meghibásodásokról. A valós idejű információk segítségével kímélhető a motor, és csökkenthető a fogyasztás, ami az eszközök élettartamának növelése révén csökkenti a károsanyag-kibocsátást és a hulladéktermelést is.

„A valós idejű adatok összegyűjtése, tárolása és elemzése révén, valamint a járművekben és a gépekben található szenzorok segítségével számos olyan információ nyerhető ki, amely optimalizálhatja a teljes ellátási láncot, és ezzel is csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást” – tette hozzá a szakember.

Természetesen a real-time információkon alapuló döntések meghozatalához folyamatos és megbízható kapcsolatra van szükség, amelyhez – főleg a távoli, nem megfelelő kommunikációs hálózattal ellátott területeken – elengedhetetlen a mobil műholdas kommunikáció – emelte ki az Inmarsat.