Az olajiparnak is megéri a digitális átállás

Az olajiparnak is megéri a digitális átállás

Az olajiparnak is megéri a digitális átállás

energia

2 perc

A Microsoft Dubajban nyitott új központot, amely elsősorban az olaj- és gázüzletágban tevékenykedő cégeket támogatja abban, hogy bevezessék a legújabb technológiákat.

Az újonnan felállított kutatócentrum (centre of excellence) abban nyújthat segítséget a szóban forgó szektor cégeinek, hogy kiaknázhassák a legmodernebb technológiák előnyeit. Ezen megoldások között elsőbbséget élvez majd a Dolgok Internete, a fejlett analitikai és termelékenységet javító módszerek, valamint az olyan felhőalapú szolgáltatások, mint például az Azure vagy az Office 365. 

Az Accenture és a Microsoft legfrissebb kutatása mindenképp bizakodásra ad okot; a legújabb felmérés alapján a fúrással és a kitermeléssel foglalkozó olaj- és gázipari cégek 80 százaléka azt tervezi, hogy az eddiginél többet költ a jövőben a digitális technológiákra, hogy hatékonyabbá tegye működését.   

Az International Data Corporation (IDC) piackutató vállalat most azt jósolja, hogy az olaj- és gázüzletágban az informatikai kiadások idén csaknem elérik majd az 50 milliárd dollárt. Eközben a berendezések egymáshoz kapcsolását elősegítő technológiákra fordított összegek 30 százalékkal növekedhetnek. 

„Az iparág cégvezetőinél a prioritási toplista élmezőnyében szerepel a digitális átállás, emiatt döntöttünk úgy, hogy új központunk székhelyéül a közel-keleti régió egyik legjelentősebb metropoliszát választjuk” – magyarázta Omar Saleh, a Microsoft olaj- és gázipari részlegének közel-keleti és afrikai térségért felelős igazgatója. „Ahhoz, hogy a szektor átalakulhasson, a vállalatoknak stabil digitális stratégiát kell letenniük az asztalra, amely biztonságos és gyors platformokra épül, legyen szó a meglévő hálózatokról vagy pedig akár a felhőről” – tette hozzá a szakértő. 

Az Accenture közel-keleti és észak-afrikai régióigazgatója azt emelte ki, hogy a szóban forgó olaj- és gázipari társaságok várhatóan továbbra is jelentősebb összegeket fektetnek majd abba, hogy lefaragják működési és infrastrukturális kiadásaikat, valamint hatékonyabbá tegyék a készletgazdálkodásukat a modern adatelemzési módszereknek köszönhetően. Massimo Pagella arra számít, hogy a jövőben ezek a cégek elkezdik felismerni, hogy a hagyományos költségcsökkentő intézkedések már nem lesznek elegendőek a fenntartható fejlődéshez.

Forrás: The Statesman.com