A beágyazott SIM előnyei az energetikában

A beágyazott SIM előnyei az energetikában

A beágyazott SIM előnyei az energetikában

energia

3 perc

Az energiaszolgáltatók infrastruktúrájának automatizálása és korszerűsítése során sokat segíthet a távoli eszközkezelést lehetővé tévő beágyazott SIM-technológia.

„Az új beágyazott SIM-technológia (e-SIM) fontos szerepet játszhat az IoT (Internet of Things, Dolgok Internete) fejlesztésének és általános alkalmazásának felgyorsításában az energiaszektor olyan folyamataiban, mint az intelligens fogyasztásmérés, az energetikai adatok kezelése vagy a megosztott erőforrás-gazdálkodás” – véli a Beecham kutatócég elemzője.

„A hagyományos, mobiltelefonhoz készült, cserélhető SIM-kártya nem alkalmas arra, hogy az IoT-készülékekben használjuk, és különösen nem az olyan alkalmazásokban, mint például az intelligens fogyasztásmérés” – mondta Robin Duke-Woolley, a Beecham Research vezérigazgatója. „Ehelyett a mobil IoT-ipar egy új megközelítés irányába mozdult el, így a felhasználói információ a gyártási folyamat során az áramkör részeként van beépítve az eszközbe. Ez növeli a megbízhatóságot, a rugalmasságot, a biztonságot, miközben kevésbé bonyolult, valamint csökkenti a költségeket és a kereskedelmi kockázatot is” – tette hozzá.

A most megjelent tanulmány a közüzemi használat eseteit elemzi, ahová az intelligens fogyasztásmérés, az energetikai adatok kezelése és az osztott erőforrás-gazdálkodást is tartozik. A szakértők szerint a beépített SIM a fokozott megbízhatóság mellett csökkenti a helyszíni leolvasások és ellenőrzések szükségességét, emellett lehetővé teszi az úgynevezett Over-the-Air (OTA) megoldást, vagyis távoli eszközkezelést. Így az operátor a SIM fizikai cseréje nélkül tudja kezelni az előfizetési profilokat, és távolról is megoldhatja a beállítási problémákat.

A közüzemi ágazatban az IoT-megoldások piaca gyors ütemben növekszik majd az elkövetkező évtizedben az eszközök és alkalmazások sokféleségének gyarapodásával. Ahogy a kormányzatok egyre inkább támogatják a létfontosságú kommunikációs hálózatok infrastruktúra-fejlesztését, annál valószínűbb, hogy olyan új szabályozásokat is bevezetnek majd, amelyek hálózati frissítéseket igényelnek. A távoli eléréssel és kezeléssel a beágyazott SIM-specifikáció egy olyan rendszert biztosít, amely az új követelményeknek megfelelően látja el feladatát, és mindezt a legalacsonyabb költség mellett valósítja meg.

„Az energiapiac gyökeres átalakuláson megy keresztül a villamosenergia-termelés, -tárolás és -elosztás tekintetében, ami a hálózat minél több elemének ellenőrzését és automatizálását követeli meg azért, hogy csökkenjen a meghibásodások időtartama, és egyensúly alakuljon ki a gyorsan változó kereslet és kínálat esetében is” – fejtette ki a kutató.  

Bár az IoT nagymértékben segíteni fogja ezeknek a problémáknak a kezelését, a jelentésből kiderül, hogy a mobil IoT-technológiák előnye és ilyenfajta tudatos használata ma még alacsony.

Forrás: IoT Business News