Belép az okosotthon-piacra a Velux

Kapcsolódó cikkek

Belép az okosotthon-piacra a Velux

Belép az okosotthon-piacra a Velux

energia

2 perc

Az időnk 90 százalékát beltérben töltjük, ennek pedig kétharmadát az otthonunkban, miközben a beltéri levegő akár ötször szennyezettebb is lehet a kintinél – derült ki a Velux-cégcsoport kutatásából.

A rendszeres szellőztetéssel csökkenthető a benti levegő nedvesség- és szén-dioxid tartalma, valamint szabályozható a hőmérséklet. Ennek megvalósítására fejlesztett megoldást a Velux és a Netatmo.  

A The Healthy Homes Barometer felméréssorozat az épületek állapota és a bennük élők egészsége közötti összefüggéseket vizsgálta. Leggyakrabban a beltéri hőség vagy éppen a túl alacsony hőmérséklet, a sötétség és a levegő nyirkossága okoz komoly problémát. A kiváltó okok között szerepel az épületek kora és a természetes fény hiánya, a beltéri teregetés, a nem megfelelő szellőztetés, valamint a kémiai anyagokkal szembeni gondatlanság.

Háromból két magyarországi ház 1979 előtt épült, ötből egy 1980-1999 között, és csupán tízből egy a kétezres évek után. Az eredmények tanúsága szerint főként a családi házak állapota aggasztó, melyeket generációk sokasága birtokol egymást követően, és ahol az esztétikai átalakításon felüli korszerűsítés jellemzően elmarad. Márpedig a külvárosban, elővárosban élő magyarok 65 százaléka, a vidéken élők 96 százaléka él családi házban.   

A gyerek- és a hálószoba a legegészségtelenebb

A Model Home 2020 kísérleti projekt során mért szén-dioxid értékek általában magasabbak voltak a kisebb szobákban, amelyeket csak egy oldalról, kézzel működtetett ablakokon át lehetett szellőztetni. Ezek jellemzően a gyerekszobák és a hálóhelyiségek voltak.

Az épületek felújításának egészségjavító hatása lehet

„Ha minden évben az európai otthonok csupán 2 százalékát felújítanák az egészségi szempontok figyelembevételével, 2050-ig a felére csökkenne a nyirkos és egészségtelen otthonban élő európai lakosok száma. Ez jelenleg 84 millió fő közös problémája” – magyarázta Őz Beáta, a Velux Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.  

A felújítás, a kellő mennyiségű természetes fényforrások kialakítása és a szellőztetés a legfontosabb megelőző intézkedések, melyekkel javítható a beltéri klíma. „A kutatásunk eredményei előzték meg a Netatmo-val való együttműködését, melynek eredménye a Velux Active, ami által az otthonok szellőztetése automatizálható, valamint táv- és hangvezérelhető” – mondta az ügyvezető.

Az okosotthonba integrálható megoldás beltéri érzékelők mért adatai és az időjárás-előrejelzés alapján a legoptimálisabb beltéri körülményeket képes beállítani a tetőtéri ablakok, felülvilágítók és árnyékolók összehangolt vezérlésével.