Délkelet-Ázsia jó példával szolgál a közműcégeknek

Kapcsolódó cikkek

Délkelet-Ázsia jó példával szolgál a közműcégeknek

Délkelet-Ázsia jó példával szolgál a közműcégeknek

energia

3 perc

A közműszolgáltatók legtöbbször nem a startupok lelkesedésével vetik bele magukat az innovációba. Az igény és a technológia létezik, de legtöbbször a konzervatív engedélyező hatóságok és a merev jogi rendszer fogja vissza a fejlesztéseket.

Nem így Délkelet-Ázsiában, mely a világ legdinamikusabban növekvő energiapiacai egyikének számít. A földrész energiaigénye a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzése szerint 2040-ig mintegy 60 százalékkal emelkedhet, a helyzet kezelésére pedig a régió országai 2014 és 2024 között akár 13,6 milliárd dollárt is invesztálhatnak az okoshálózatok fejlesztésébe – jósolja a Northeast Group. 

Kisokos az okoshálózatokhoz

Bryan Spear, a hálózati technológiával foglalkozó Trilliant regionális ügyvezetője szintén a piac növekedését, valamint a szolgáltatók és a kormányok lépéskényszerét emelte ki. Míg 5-10 évvel ezelőttig Délkelet-Ázsiában főleg a villamosításon volt a fókusz, mostanában inkább a technológia fejlesztése jelentheti a megoldást. Az ázsiai országok, hogy lépést tarthassanak az okoshálózatok szédítően gyors bővülésével, kénytelenek különleges megoldásokban gondolkodni.

A hálózatok új generációja

A régió egyik sikertörténete Szingapúr, ahol most készül az általuk Grid 2.0-nek, vagyis Hálózat 2.0-nek nevezett rendszer, mely egységbe fogja a gáz-, a nap- és a geotermikus energiát. A városállam 74 milliárd forintnyi összeget különített el energiakutatásra. Az energiaforrások megválasztása mellett jobban figyelnek az épületek energiahatékonyságára is.

„Ez alatt elsősorban az épületek energiaigényének felét kitevő légkondicionálásra kell gondolni”, teszi hozzá Yeoh Lean Weng, a National Research Foundation városi megoldásokkal és fenntarthatósággal foglalkozó igazgatója. A helyi okoshálózat-kezdeményezés az adatok elemzésével becsüli meg a várható áramigényt, és távoli szenzorok alkalmazásával követi nyomon a hálózat teljesítményét. 

Míg Szingapúr stratégiája elsősorban az intelligens épületekre fókuszál, Vietnám a smart city kezdeményezésekre építi saját rendszerét, és igyekszik az együttműködésre alkalmas lehetőségeket kihasználni. Ez történt akkor is, amikor az országos energiaszolgáltató az okosmérés bevezetésére frissen kiépített infrastruktúrájának használatát felajánlotta a kormány által tervezett intelligens közvilágításhoz. A technikai feltételek adottak voltak, és még a biztonságos adattovábbítást is sikerült egy elkülönített VPN-csatorna segítségével megoldani – az együttműködésből mindkét fél profitált.

Malajziában szintén egy közszolgáltató, a TNB épít ki 9 millió ügyfelének okosmérőrendszert, melyet később bevételeinek növelése érdekében különféle felhasználási lehetőségekre másoknak is elérhetővé tesz. Ez lehet akár okosközvilágítás, amiért a város fizet, vagy távoli területeken a közösség által használt wifi, de a hálózat akár az intelligens otthonokhoz, forgalomfigyelésre vagy környezeti szenzorok kiépítésére is bérbe vehető. 

Együttműködés az innováció érdekében

Hiába adja azonban magát, hogy a már meglėvő szélessávot többféle célra is használják, a közműcégek egyelőre még nem igazán nyitottak erre. Ennek, Bryan Spear szerint, az is lehet az oka, hogy a szolgáltatók egyes részlegei egymástól elkülönítve működnek, és a különféle területek sokszor ugyanazt a dolgot külön-külön megvásárolják. A gyors fejlődés azonban a délkelet-ázsiai régióban már arra inspirált néhány szolgáltatót, hogy cégen belül is figyeljenek egymásra, és egységben szemlélve az üzletet, közösen találjanak olyan új bevételi forrásokat, amelyek segítségével a következő 15-20 évben is működni tudnak. 

És hiába maradt le egyelőre a régió a tiszta energia felhasználásának tekintetében, a szingapúri, a maláj vagy a vietnami közműcégek holisztikus infrastruktúra-megközelítése mégis minta lehet a világ többi része számára. Ahogy a szakember rávilágít, nem utolsósorban azért, mert amelyikük elsőnek lép, és az egyre elterjedtebb okosvárosi vagy IoT-applikációk számára is használható hálózatot épít ki, az fölözheti majd le a hasznot.

Forrás: IoT Institute