Energiafogyasztás: mire képesek az intelligens megoldások?

Energiafogyasztás: mire képesek az intelligens megoldások?

Energiafogyasztás: mire képesek az intelligens megoldások?

energia

3 perc

Napjainkban már a gépek közötti kommunikációra (M2M) és a Dolgok Internetére (IoT) épülő technológiák számítanak az intelligens energiaellátás alappillérének. Ezek a megoldások ugyanis sokat segíthetnek a fogyasztási szokások megváltoztatásában és az energiatakarékosabb szemléletmód meghonosításában. A fejlesztések révén az energiaszolgáltatók is hatékonyabbá tehetik a működésüket, ráadásul a környezetvédelem is nagyobb hangsúlyt kaphat.

A Navigant Research felmérése szerint az okosvárosok számára készült intelligens energetikai megoldásokból származó bevétel globális szinten 2024-re 20,9 milliárd dollárra emelkedik a tavalyi 7,3 milliárd dolláros profitot követően. Az ABI Research pedig azzal számol, hogy az energia- és a vízszolgáltatók által beindított programok hatására a következő öt esztendőben világszerte 1,1 milliárdra növekszik az üzembe helyezett okosmérők száma. Ezek a számok is egyöntetűen azt bizonyítják, hogy az M2M-re és IoT-re épülő energiaszolgáltatás nem ragadt meg a tervezés szintjén és egyre nagyobb piaci értéket képvisel.

Felfuthat a csúcsidőn kívüli fogyasztás

Az okos energiaelosztás a teljes ellátási láncot áthatja, biztosítva például, hogy mindig a keresletnek megfelelő mennyiségű energia termelődjön. Ennek eléréséhez jobban meg kell ismerni a felhasználók fogyasztási szokásait, ez pedig kéz a kézben jár az árazási politika átalakításával is. Az iparágban már évtizedek óta fix díjat számolnak fel egységenként, de ez a közeljövőben megváltozhat.

A digitalizáció a világítástechnikát is forradalmasítottaA hagyományos modell helyett abba az irányba mozdulhatunk el, hogy az árak várhatóan magasabbak lesznek a csúcsidőszakban történő fogyasztás esetében. Ez rákényszeríti a felhasználókat, hogy csúcsidőn kívül indítsák el a mosógépet, vagy töltsék fel az elektromos autóikat. A megfelelő árazási módszernek a révén ki lehet küszöbölni a nagyobb megugrásokat és hullámvölgyeket a fogyasztásban, tehát a keresletet sokkal jobban ki lehet szolgálni megújuló erőforrások segítségével.

Fókuszban a megújuló energiatermelés

A lehetséges változók még összetettebbé teszik ezt az iparágat, mint amilyen a hagyományos energiaellátás volt, mely egyszerűen csak arról szólt, hogy gázzal látták el a háztartásokat, vagy elektromos áramot juttattak egy kábelen keresztül az otthonokba. Napjainkban bármelyik háztartás nettó energiatermelővé válhat – például napkollektorok segítségével, és napközben eladhat bizonyos árammennyiséget a hálózatnak, miközben este többletenergiára lehet szüksége, hogy feltöltse a család két elektromos autóját.

Az okoskészülékek esetében elengedhetetlen, hogy összegyűjtsék, egybevessék és elemezzék az adatokat. Az energiaszolgáltatók számára is nélkülözhetetlen, hogy tiszta képet kapjanak a felhasználók igényeiről, valamint az otthoni rendszereik kapacitásáról, és ezen a ponton lépnek be az intelligens mérőórák. Ezek az eszközök számos funkcióval rendelkeznek; egyrészt lehetővé teszik, hogy a fogyasztók jobban megismerjék és szabályozzák az energiafelhasználásukat, miközben a szolgáltatók is a tényleges keresletnek megfelelően gondoskodhatnak az ellátásról – összegezte az IoT Now hírportál.