Energiamenedzsment okosan

Energiamenedzsment okosan

Energiamenedzsment okosan

energia

2 perc

A Centrica és az SAP együttműködésének köszönhetően létrejöhet egy átláthatóbb felhőalapú energiagazdálkodási rendszer, mely kihasználja az IoT-szenzorokban rejlő lehetőségeket.

A Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) számos módon hatékonyabbá teheti a különböző gyárak, üzemek, ipari létesítmények működését, hiszen az internetre és egymáshoz kapcsolódó szenzorok segítségével nagy mennyiségű értékes adat gyűjthető a vállalat tulajdonában álló eszközök állapotáról, hatékonyságáról.

Az energiahatékonyságot is növelheti a gépek összekapcsolása

Az egyik ilyen kiemelt terület az energiamenedzsment. A Centrica brit közműszolgáltató még 2015-ben vásárolta fel a vezeték nélküli szenzorokat gyártó Panoramic Powert, és mintegy negyvenezer egység telepítésével segített ügyfeleinek hatékonyabban ellenőrizni az áramfogyasztásukat.

Most az SAP-val történő együttműködés során a szoftverszolgáltató vállalat felhőalapú rendszerét használva még átláthatóbban tudják prezentálni az adatokat, így épületre vagy eszközökre lebontva is ellenőrizhető a fogyasztás. Természetesen ahogy Gil Perez,  a német vállalat IoT-felelős vezető munkatársa is megjegyezte, önmagában az adatok gyűjtése még nem vezet sehova.

„Az első kérdés, melyet érdemes feltenni, amikor egy vállalat a szenzorok telepítése mellett dönt a különböző épületekben, hogy okosan használják-e az energiát. Gyakran előfordul például, hogy az érzékelők beüzemelése után derül ki, hogy a dolgozók égve hagyják a lámpákat a munkaidőn kívül is. Az ilyen és ehhez hasonló figyelmetlenségek kiiktatásával, feltérképezésével is azonnali megtakarításokat lehet elérni” – tette hozzá.

Szintén fontos a cégek esetén a korrelációk megfigyelése. Ha például a negyedévi adatok alapján a növekedő áramhasználatot növekedő profit is kíséri, valószínűleg minden rendben van, azonban ha csak az energiafogyasztás emelkedik, a bevételek pedig stagnálnak, érdemes utánajárni, hogy mi lehet az oka a hirtelen felmerült különbségnek.

Végső soron tehát az IoT és az energiamenedzsment okos párosítása komoly előnyökkel járhat bármely vállalat életében, első körben például könnyen felmérhetőek és csökkenthetőek a pazarlások, valamint az elkerülhető kiadások.

Forrás: Computerworld UK