Energiatolvajok – Mi lehet a megoldás?

Energiatolvajok – Mi lehet a megoldás?

Energiatolvajok – Mi lehet a megoldás?

energia

2 perc

Az energialopás továbbra is jelentős problémát okoz a fejlett országok közüzemi vállalatainak – az okosmérő-technológia azonban megfelelő ellenstratégiának bizonyulhat.

Észak-Amerikában a „nem technikai jellegű áramveszteségek” nagyjából 2%-os, mintegy 7 milliárd dolláros kárt okoznak éves szinten, az Egyesült Királyságban – ahol külön szakmai szövetség is működik az illetéktelen felhasználók felderítésére – pedig 300 millió fontos ugyanez a mutató.

Jó lépés a rossz irányba

A modern világban sajnos nem ritka a villanyórák manipulálása vagy a mért adatok meghamisítása, az okosmérők telepítésével pedig – paradox módon – nő a kockázat, hiszen így a leolvasók már nem keresik fel havonta vagy negyedévente az ügyfeleket – állítja Donald Fisher, a Software AG igazgatója.

Leáldozott az energiatolvajok ideje Brazíliában

Mivel a tulajdonosok tisztában vannak vele, hogy egy ideig rajtuk kívül senki sem vet egy pillantást sem óráikra, úgy érzik, szabadon „garázdálkodhatnak”: az Egyesült Királyságban például évi 25 000 áramlopásos eset történik, az Ofgem kutatása szerint pedig ennek egyharmada illegális kannabisz-termesztőkhöz köthető. Az e célból felállított beltéri gazdaságok esetén minden egyes művelet nagymennyiségű villamosenergia-felhasználással jár – ezt pedig legtöbbször nem legális utakon szerzik be.

Ugyanakkor a közüzemi szolgáltatók kezében minden eddiginél erősebb fegyver van: az intelligens mérőórák által generált adattömeg. Ezzel a lehetőséggel viszont egyelőre még nem sokan élnek, holott az ilyen eszközök átlagosan negyed-, illetve félóránként továbbítják a méréseket a központnak.

Természetesen a több millió ügyfél gyanús viselkedésére utaló jelek átfésülése rengeteg időt venne igénybe, így mindenképpen olyan prediktív algoritmusokat tartalmazó modell kidolgozására van szükség, mellyel hamar érzékelhetők a normál fogyasztástól történő eltérések.

Hogyan érdemes hozzálátni?

Először is részletes kimutatást kell készíteni az adott épület vagy háztartás teljes napi (24 órás) fogyasztási folyamatáról, hogy a napi ingadozások jól láthatóvá váljanak, így az ingatlan méretétől és elhelyezkedésétől függő felhasználói profilok állíthatók fel.

Energiatudatos fogyasztás: a skandinávok megmutatják, hogyan működik

A fogyasztás természetesen attól is függ, hogy az adott felhasználó csak villamos energiát használ-e a főzéshez, illetve a fűtéshez-hűtéshez, vagy például gázt is. Meghatározó még a helyiségek eloszlása, az ingatlan kora, a szigetelés mértéke vagy a fűtőrendszer típusa. Ezen információk nagy része állami forrásoktól is beszerezhető.

A felhalmozott adatok alapján idővel olyan modellek állíthatók fel, melyekben az ügyfelek a fogyasztási szokások alapján homogén csoportokba sorolhatók, a felállított minták segítségével pedig kimutathatók az esetleges eltérések. 

Persze azt is szem előtt kell tartani, hogy a tolvajok sok esetben csak az áram egy részét szerzik be jogtalanul, hiszen tisztában vannak vele, hogy a nullás fogyasztás azonnal feltűnne az illetékeseknek.

Forrás: IoT Now