Évente kétszámjegyű növekedést produkálhat a közműipar

Kapcsolódó cikkek

Évente kétszámjegyű növekedést produkálhat a közműipar

Évente kétszámjegyű növekedést produkálhat a közműipar

energia

2 perc

Az IoT-alapú közműipar hatalmas fejlődés előtt áll, és mérete 2024-re elérheti a 15 milliárd dollárt – állítja a Global Market Insights.

Az „IoT Utilities Market Size, Growth - Industry Share Forecast Report 2024" című tanulmány szerint a növekedés fő motorját az egyre nagyobb fogyasztás és az energiaforrások kihasználásának hatékonysága körüli aggodalmak jelentik.

A Dolgok Internete jelentősen átformálhatja az energiaszektort, ráadásul lehetővé teszi a valós idejű betekintést a folyamatokba, a hatékonyabb működésnek köszönhetően pedig növeli az ipari igényt. Íme, néhány megállapítás az összefoglalóból:

A közműipar egyre jobban támaszkodik a felhőalapú platformokra, ezzel összhangban a hatóságok is kezdeményezik a hálózatok modernizálását. Mindez komoly növekedési lehetőséget jelent az iparági IoT-nek, amely egyben további lökést adhat a piaci fejlődésnek. Ez a folyamat jellemző például az Egyesült Államokban, Kínában és Indiában.

Az ázsiai csendes-óceáni régióban jelentős változás várható

A térségben a fejlődést a nagyarányú fejlesztések és a gáztermelés biztosítja, valamint a digitális technológia is egyre nagyobb szerepet kap. Mindez – együtt a nagymértékű használattal – növeli az új technológia iránti igényt.

Az innovatív technológiák hátterét az okoshálózatok adják

Az intelligens hálózatok elősegítik a megtermelt energia elosztásának hatékonyabbá tételét és biztosítják a hálózat megbízható működését. Ugyanakkor a felmerülő kockázatok megnehezíthetik az energia eljuttatását a fogyasztókhoz, például a készülékek, folyamatok és az infrastruktúra integrációjának „megzavarásával”.

Több veszélyt is hordoz a nem megfelelő kiberkiztonság

A kibertámadások gyakoribbá válása és a bizalmas adatok meghackelése lelassíthatja az Internet of Things elterjedését. Mindezt súlyosbítja a képzett munkaerő és az ipari standardok hiánya, így az egész vizsgált periódus alatt korlátozottá válhat a növekedés.

Szenzorok piaca

Egyre nagyobb az igény a hálózat monitorozására a végpontokban, különösen a nehezen megközelíthető létesítményeknél és a távoli helyeken – ez pedig növeli az érzékelők iránti keresletet. A fejlettebb szenzorok és a kapcsolódó eszközök fontos szerephez juthatnak a dolgozók egészségének és biztonságának követésében is.

A létesítménymenedzsment részeként is szükség van ezekre, hiszen különféle ellenőrzőpontokon elhelyezett érzékelők követik a készülékeket és folyamatokat, valamint figyelik az eszközöket a tervezett karbantartás érdekében.

Összefoglalásként a tanulmány megállapítja, hogy a közműcégek növelhetik piaci jelenlétüket, amennyiben sokat fektetnek az energia-infrastruktúra fejlesztésébe. Ahogy nő az igény az új, fejlettebb infrastruktúrán alapuló okosmegoldások iránt, úgy például az észak-amerikai IoT közműpiac jelentős növekedése is várható.

Az iparágban tevékenykedő cégeknek a kutatás-fejlesztésbe való nagymértékű befektetései teszik lehetővé, hogy a szektor minden területén teljes mértékben csatlakoztatott megoldásokkal állhassanak elő.

Forrás: