Ezt tudják az intelligens villanypóznák

Kapcsolódó cikkek

Ezt tudják az intelligens villanypóznák

Ezt tudják az intelligens villanypóznák

energia

2 perc

Az ausztrál áramhálózat monitorozását célzó fejlesztés túlnőtte az eredeti elképzelést, és meteorológiai, illetve segélyhívó rendszerként is funkcionál.

Bár hazánkban már csak az ideiglenes villanypóznák állítása során használnak fából készült változatokat, Ausztráliában nagyon sok peremvidéki városban jellemző még ez a módszer. A fa póznák rendszeres felügyeletet igényelnek, ugyanis nagyjából ötvenévente cserére szorulnak – hogy pontosan mikor, azt néhány évente apró furatokkal ellenőrzik.

Lámpaoszlopba épített töltő segíthet az e-autósoknak

Ezt az időigényes feladatot szerette volna elkerülni Iain Puddy, a napelemekkel és energiaipari fejlesztésekkel foglalkozó Meshnet alapítója. A terv szerint szenzorokkal ellátott apró eszközt telepítettek volna a villanyoszlopok belsejébe, melyek aztán a központtal kommunikálva folyamatosan szemmel tarthatják a póznák állapotát. Az ötlet azonban tovább fejlődött, és amennyiben a tesztek sikeresek lesznek, akkor még több mindenben segíthetnek a beszerelt szenzorok.

Meteorológiai állomás és segélyhívó

Az egyik legkézenfekvőbb kiegészítés a különböző időjárásmérő műszerek telepítése volt. Így az érzékelők képesek mérni a hőmérsékletet, a páratartalmat, a szélsebességet és a légnyomást is. Ha két és fél kilométerenként elhelyeznek egy ilyen időjárásmérő állomást Ausztráliában, azzal 300 ezerre ugorhatna ezeknek száma a jelenlegi kétezerről. Az pedig ebből már törvényszerűen következik, hogy a fejlesztés által a korábbinál sokkal pontosabb lokális előrejelzésekre is lesz lehetőség.

Ha pedig ez még nem lenne elég, akkor a villanypóznákba Bluetooth-os kommunikációt lehetővé tévő csatlakozópontot is be lehet szerelni. Így az eltévedt túrázók a mobilon keresztül azonnali kétoldalú kommunikációs csatornát nyithatnak, ha a térségben épp nincs térerő, és segítséget hívnának vészhelyzet esetén. Egyelőre a szenzorokra több előzetes megrendelés is érkezett, Új-Dél-Wales és Nyugat-Ausztrália tartományokból 50-50 darab tesztelésére, de Kanada is bejelentkezett, hogy próbaüzemet indítana.

A fejlesztés jól mutatja az IoT-ben rejlő potenciált: ami egyszerű felügyeleti rendszernek indul, de aztán néhány további szenzor beépítésével elláthat teljesen új funkciókat is, és megduplázhatja vagy triplázhatja az újítás hasznosságát.

Forrás: IoT Hub