Faragja le vízszámláját egy okosöntözővel

Faragja le vízszámláját egy okosöntözővel

Faragja le vízszámláját egy okosöntözővel

energia

2 perc

A vízkészletekkel való okos gazdálkodás igénye végigkísérte az emberiség történetét, de napjainkra - mikor a szárazságok már nem csak a mezőgazdaságot, hanem a városi vízellátás zavartalanságát is fenyegetik - igazán központi kérdéssé vált a vízforrások védelme. Ezekhez a törekvésekhez a lakossági felhasználók, azaz mi magunk is igen hatékonyan hozzá tudunk járulni, ha megpróbáljuk optimalizálni otthonunk és kertünk vízfogyasztását.

Az „okoseszközök” olyan berendezések, melyek képesek különböző feladatokat automatizálni és összehangolni otthonunkban, vagy éppen a munkahelyünkön. Ezen készülékek sorában az utóbbi időben felbukkantak olyan fejlesztések, amelyek pázsitunkat vagy kertünket „okosudvarokká” változtatják, mindezzel vizet és időt spórolva.

Okos "karkötővel" is csökkenthető a vízszámla >>Ennek egyik legkitűnőbb példája az Eve öntözőrendszer, amely vezeték nélküli kapcsolaton keresztül képes adatok továbbítására. A készülék egy falra rögzíthető egységből áll, amely az Adam fantázianevű, hőmérővel felszerelt kerti nedvességérzékelőkkel a SmartThings Hub segítségével kommunikál. Ez egy olyan platform, amellyel könnyedén irányítani lehet a lakásban található valamennyi szenzort és okosberendezést.

A program a begyűjtött információk, illetve az interneten fellelhető előrejelzések és párolgási mutatók alapján speciális öntözési tervet dolgoz ki. Az újítás a felhasználók számára a vízfogyasztás 60 százalékos megtakarítását jelentheti a hagyományos, időzítős berendezésekhez képest. Az Eve ezen felül azt is figyelembe veszi, hogyha a környéken öntözési korlátozás lép életbe, ezt a funkciót okostelefonon keresztül lehet beállítani a készüléken.  

Az Eve fejlesztője hat hónapon át tesztelte a harmadik generációs prototípust, számtalan helyszínen. A sikeres tesztüzem után közösségi finanszírozás útján igyekszik beindítani a sorozatgyártást. A vásárlók nagyjából 13 ezer forintért juthatnak hozzá egy nedvességszenzorhoz, míg 38 ezer forintért az érzékelő mellett az Eve rendszer központi vezérlőegységének birtokosai lehetnek.

Forrás: Treehugger