Felokosított radiátortermosztát is csökkentheti a kiadásokat

Kapcsolódó cikkek

Felokosított radiátortermosztát is csökkentheti a kiadásokat

Felokosított radiátortermosztáttal is csökkenthető az energiaszámla

energia

2 perc

Bár hamarosan a légkondik időszaka következik, de jó tudni, hogy a Radbot használatával akár 30%-kal is csökkenthetők a fűtési költségek.

A brit Energiamegtakarítási Tröszt által jóváhagyott fejlesztés fontos előnye, hogy használata nem igényel külön applikációt, WiFi-t vagy Bluetooth-t, a felhasználónak egyszerűen csak le kell cserélnie rá a „hagyományos” TRV radiátorszelepjét.

Az Energy Saving Trust tanúsítványát kizárólag szigorú energiatakarékossági követelményeknek megfelelő termékek kaphatják meg. A Radbot használatával így „bizonyítottan” akár 30%-kal is csökkenthetők a fűtési költségek éves szinten, ami egy átlagos brit fogyasztónak nagyjából 180 font megtakarítást jelent.

A fejlesztés ugyanis képes elsajátítani az adott háztartás fogyasztási „viselkedésmintáit”, így a különféle helyiségeket csak akkor fűti fel, ha arra valóban szükség van. Ha egy szoba üres, akkor a készülék automatikusan csökkenti a hőmérsékletet, így mérsékelve a fogyasztást és ezzel a kapcsolódó kiadásokat.

A Radbot a fényviszonyok változásait is monitorozza, amelyek alapján szintén képes bizonyos mintákat kialakítani. A szelep tetején található apró szenzornak köszönhetően pedig a többi között a mozgást is érzékeli, ami szintén segít a fűtés optimalizálásában. Sőt, azt is képes megtanulni, mennyi időt vesz igénybe az adott helyiség felfűtése. A felhasználó pedig biztosan tudja, ha a készülék működésbe lép, a termosztát ugyanis halk hangjelzéssel tudatja, amikor a radiátort a kívánt szobahőmérsékletre állítja.

Felszerelése sem különösebben bonyolult, az esetek többségében a fogyasztónak egyszerűen le kell csavarnia a meglévő szelepet, majd a helyére csavarni a Radbot-ot. Ha pedig a szelep nem szabványos méretű, akkor több adapter közül választhatja ki a megfelelőt.

A szenzornak köszönhetően a készülék a beüzemeléstől számított 24-48 órán belül képes felállítani az „alapmintákat”, majd 7-10 napot követően képes teljes mértékben elsajátítani a fogyasztói szokásokat. Ha az adott szobát nem használják, a készülék az előre meghatározott hőmérsékletszint alá is képes csökkenteni a hőfokot.

Természetesen a megfelelő hatásfok eléréséhez szükséges a megelőző fűtéskorszerűsítés és az ingatlan megfelelő szigetelése is.

A Radbot 49,99 fontba kerül, több mint négy darab vásárlása esetén azonban 39,99 fontos áron kapható. Fontos előnye a helyiségenként történő hőmérsékletszabályozás, ami például a Nest vagy a Hive okostermosztátok esetén nem kivitelezhető.

Forrás: