Felpöröghet az okosmérők piaca

Kapcsolódó cikkek

Felpöröghet az okosmérők piaca

Felpöröghet az okosmérők piaca

energia

2 perc

A ReportLinker jelentése szerint a vízgazdálkodás és az energiahatékonyság iránti növekvő kereslet hatására az intelligens fogyasztásmérők piaca 2026-ra várhatóan eléri a 29,8 milliárd dolláros szintet.

A húzóágazatot az áramfogyasztást mérők jelentik 7%-os növekedéssel, amivel elérhetik a 17,7 milliárd dolláros nagyságot. A legnagyobb éves bővülés pedig az intelligens vízórák terén várható, ami a következő hétéves időszakban 8,4%-os összetett éves növekedési rátát (CAGR) jelent.

Ez is jól mutatja, hogy az okosmérők egyre keresett eszközzé válnak. A trend mögött meghúzódó egyik ok az energiafelhasználás szó szerint „okosabb” kezelésében és a kapcsolódó költségek csökkentésében keresendő. A nemzetközi jelentés szerint több kormányzati szabályozás is kötelezővé tette az IoT-alapú mérőórák kereskedelmi épületekbe történő beépítését.

Az új típusú mérőkészülékek a fogyasztási és használati szokások nyomon követésével is segíthetik a hálózatok megbízhatóságának növelését. Így akár előre is láthatók az esetleges kimaradások vagy egyéb problémák.

Az Amerikai Egyesült Államokban az ilyen típusú eszközök már most is jelentős piaccal bírnak. Ennek nagyságát a tavalyi évben 20,5 milliárd dollárra becsülték, ami a teljes piac nagyjából egyharmadát teszi ki.

A Guidehouse Insights szerint ezek a készülékek jelenleg az amerikai fogyasztók csaknem kétharmadát (65%-át) szolgálják ki. A növekedés miatt pedig ez az arány 2028-ra akár a 90%-ot is elérheti. A felmérés hozzáteszi, hogy a kapcsolódó elemzésekre fordított kiadások is 13%-kal növekedni fognak a következő évtizedben.

Az Energy Information Administration azt emelte ki, hogy több mint 12,1 millió intelligens árammérőt használnak már kereskedelmi, ipari és szállítási célokra az Egyesült Államokban.

A kínai szegmens pedig várhatóan több mint 12%-kal fog növekedni 2026-ig, elérve így 17 milliárd dollárt. Az előrejelzések szerint Japánban és Kanadában 8, illetve 9%-os növekedés várható évente. Az ázsiai csendes-óceáni térségben szintén jelentős bővülést jósolnak - köszönhetően a kereskedelmi és ipari szegmensben tapasztalható gyors térhódításnak, valamint az intelligens hálózatok fejlesztéseinek.

Ugyanakkor a vízfogyasztás infrastruktúrafejlesztése az Amerikai Építőmérnökök Társaságának 2021-es jelentése szerint némi elmaradást mutat. Azzal együtt, hogy az USA Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) a tavalyi év végén dollármilliárdokat kezdett el szétosztani a kapcsolódó pénzügyi alapból.

A Banyan Water jelentése szerint az automatizálás és a gépi tanulás révén több millió gallonnyi vízpazarlás és kiadás takarítható meg. A többi között vannak olyan platformok, amelyek segíthetik a víztisztító telepek hatékonyabb működését a vízvédelemben, a fenntarthatóság növelésében és a különféle létesítmények áramköltségeinek csökkentésében.

A ReportLinker az intelligens gázórákat is megvizsgálta. Eredményeik szerint a kapcsolódó piac szintje 2026-ra elérheti a 8,6 milliárd dolláros nagyságot.