Fenntarthatóbb élet az okosotthonokban

Kapcsolódó cikkek

Fenntarthatóbb élet az okosotthonokban

Fenntarthatóbb élet az okosotthonokban

energia

2 perc

Egyre fontosabbá válik az életszínvonal javítása és a mindennapok megkönnyítése, ugyanakkor a környezettudatosság is sokkal inkább előtérbe kerül.

Az okosotthon fogalma az utóbbi időben rendkívül népszerűvé vált. Az elmúlt évtizedekben a lakhatás teljes koncepciója nagy változásokon ment keresztül. Az új technológia sikeresen megváltoztatta a lakáspiac dinamikáját. A kereslet-kínálattól kezdve a kapcsolódó szolgáltatásokon át az értéknövelésig sok minden befolyásolta az elvárások megváltozását.

Manapság sokkal inkább előtérbe került az életminőség javítása és a kapcsolódó igények teljesítése. Habár az okosotthon (smart home) fogalmát sokan ismerik, gyakran összetévesztik azt az otthonautomatizációval (home automation). A kettő közötti határvonal ugyanis nagyon keskeny. Ha tehát valaki az új technológiák segítségével szeretné modernizálni életterét, vagy új ingatlan vásárlására adja a fejét, mindenképpen érdemes tisztában lennie a fenti fogalmak jelentésével és a köztük lévő különbségekkel.

A smart home koncepció különböző technológiákból és funkciókból áll, amelyek a dolgok internetén (Internet of Things, IoT) keresztül csatlakoznak egymáshoz. Ezek a készülékek abban az értelemben „intelligensek”, hogy olyan mikroprocesszorokat, szoftvereket és szenzorokat használnak, amelyek önállóan működnek és képesek többféle műveletet is végrehajtani. Az intelligens otthon fogalma lehetővé teszi, hogy minden összekapcsolt eszköz kommunikálhasson egymással.

A kapcsolódó rendszerek és berendezések egymással szinkronban működnek, és attól függetlenül képesek kommunikálni tulajdonosukkal, hogy az illető otthon tartózkodik-e vagy sem. Meg tudják osztani egymással például a fogyasztásra irányuló adatokat és képesek a felhasználó preferenciáin alapuló műveletek elvégzésére.

A home automation viszont olyan, mintha a csatlakoztatott készülékek „vezetője” lenne. Ez lényegében egy központosított folyamat, amely összeköti az intelligens eszközöket, és egyetlen vezérlővel, alkalmazással vagy interfésszel irányítja azokat. Egy teljesen automatizált otthonban a gépek funkciói automatikusan beállíthatók a személyes preferenciáknak megfelelően. Az utóbbi időben az otthonautomatizációs technológiák megfizethetősége és az IoT megjelenése lehetővé tette a vezeték nélküli rendszerek fejlesztését, amelyek gyakorlatilag a világ minden tájáról irányíthatók.

További előny, hogy az ilyen megoldások hozzájárulhatnak a környezettudatosabb életmód kialakításához. Az okosotthonok nem csupán biztonságosabb és kényelmesebb életet biztosítanak, hanem az energiafelhasználást és a szén-dioxod-kibocsátást is csökkenthetik. Márpedig mindez elengedhetetlenek a fenntarthatósághoz.

Forrás: