Gigantikus pálmafák Dubajban

Gigantikus pálmafák Dubajban

Gigantikus pálmafák Dubajban

energia

4 perc

Az okosváros koncepció részét jelentik a napelemes fák, amelyek nemcsak árnyékot, de internetet is adnak, valamint besegítenek a telefontöltésben is.

A grandiózus fejlesztéseiről is híres arab városban olyan, futurisztikus megjelenésű pálmafákat telepítettek, melyek korlátlan éjszakai internet-hozzáférést biztosítanak a strandolók és a szórakozni vágyók számára. Sőt, a turistáknak akkor sem kell kétségbeesniük, ha a mobiljuk netán lemerülne, a Smart Palm törzsén keresztül ugyanis a feltöltés is megoldható.

Dubajban első körben két fát „ültettek”, az egyik a Surf Beachen, a másik pedig egy vízparthoz közeli parkban található. A több mint 6 méter magas, 18 négyzetméternyi napelemes levéllel rendelkező építmények 100 méteres hatótávolsággal és 8 töltési ponttal bírnak. A beépített monitorok és a biztonsági kamerák kissé rontanak az összhatáson, de ezt ellensúlyozzák az okosfunkciók.

Viktor Nelepa ötletgazda egy közleményben úgy fogalmazott: fontos volt számukra, hogy közvetítsék a datolyapálmához kapcsolódó kulturális üzenetet, hiszen a fenntarthatóság jelképeként nyilvántartott fa nemcsak menedéket és árnyékot nyújt, de értékes építőanyag, termése az egyik fontos helyi élelmiszer.

Mesterséges változata pedig immár adatokat, csatlakoztathatóságot és energiát is jelent, sőt helyi információk is elérhetők általa, valamint a körülötte kialakított ülőhelyeken még pihenni is lehet.

Az elmúlt években a helyi önkormányzat mintegy 100 millió dihramot (több mint 7 milliárd forintot) költött a strandhoz, illetve a partvonalhoz kapcsolódó fejlesztésekre és további több mint 100 okosnövény telepítését tervezi.

Hussain Lootah, az önkormányzat vezetője elmondta: mindez része a dubaji smart city projektnek, valamint összhangban van az Egyesült Arab Emírségek azon kezdeményezésével, hogy 2015 az innováció éve legyen.

Forrás: News24.com