Így képzelik el az okosotthont Szingapúrban

Kapcsolódó cikkek

Így képzelik el az okosotthont Szingapúrban

Így képzelik el az okosotthont Szingapúrban

energia

2 perc

A szingapúri ingatlanfejlesztési testület (Housing and Development Board) együttműködési megállapodást kötött az Evonik vegyipari céggel és a V-Key digitális biztonsági vállalattal a lakások tervezésének és digitalizációjának elősegítése érdekében.

Cheong Koon Hean, a HDB vezérigazgatója elmondta, a kooperáció fokozza a HDB fejlett technológiáinak alkalmazását, életképesebb és fenntarthatóbb otthont biztosít a szingapúri lakosok számára. Lássuk, hogyan is képzeli el a cég a jövő otthonait.

Teljesen okos lakások                   

A lakók biztonságosan kapcsolódhatnának számos gyártó intelligens eszközeihez – tehetnék mindezt egyetlen „digitális ökoszisztémán” belül.

Az intelligens elosztók és aljzatok tesztelése jelenleg is folyik. Ezekkel olyan megoldásokat lehetne megvalósítani, mint az okosvilágítás, a mozgásérzékelő szenzorok vagy az intelligens függönyök használata. A módszer nagy előnye, hogy nem lesz szükség minden eszközhöz külön-külön külső hub-okra (hálózatokra). A világítás automatikusan felkapcsolna, a függönyök pedig önállóan „elhúznák magukat”, amikor a tulajdonos belépne az adott helyiségbe.

Továbbá az időseket felügyelő rendszer telepítése is megoldható lenne. Ez mozgásérzékelők segítségével követné nyomon az érintettek tevékenységét és azonnali figyelmeztetést küldene a hozzátartozóknak, ha az aktivitási „minták” megszakadnának.

Hűvösebb belső terek

A jövő lakásait szilikonalapú anyagból lehetne építeni, melynek hőszigetelő tulajdonságai révén enyhíthetők lennének az egyre melegebb időjárás okozta negatív hatások. Mindez azért is kiemelten fontos, mert az előrejelzések szerint 2100-ra Szingapúr átlagos napi hőmérséklete 4,6 fokkal emelkedik majd, ami pedig energiahatékony hűtési módszert jelentene.

Az Evonik által kifejlesztett anyagot németországi, svájci és londoni épületekben is használták már. Ez a megoldás mindenképpen fenntarthatónak számít, az anyag nem tűzveszélyes és víztaszító hatású.

A HDB jövő év elején kezdi el az anyag tesztelését a HDB tetőkön, így kiderül, ennek révén valóban sikerül-e a hőmérsékletet csökkenteni 2 fokkal. Sikeres projekt esetén pedig fontolóra veszik az anyag felhasználását az épület más részein, például a homlokzaton és az oromzaton.

3D nyomtatás

A testület a tervek szerint még az év végén elkezdi a 3D nyomtatásra szánt, új típusú beton tesztelését. Céljuk egy olyan strapabíró betonkeverék létrehozása, amely egyszerre erős és jól alakítható a nyomtatott formához illeszkedve.

Jelenleg ugyanis az egyedi betonformák készítése lassú folyamat. Ha a próbák sikeresek lesznek, úgy a HDB épületek esetén többféle kivitelezési lehetőség is rendelkezésre áll majd.