Így lehet költséghatékonyabb az ingatlan-üzemeltetés

Kapcsolódó cikkek

Így lehet költséghatékonyabb az ingatlan-üzemeltetés

Így lehet költséghatékonyabb az ingatlan-üzemeltetés

energia

2 perc

Új szemléletmódra van szükség a fenntartás és a technológiai megoldások tekintetében. Íme, néhány fontos szempont:

Működési költségek minimalizálása

Természetesen egy „normál” épület esetében is készül terv az ingatlan várható havi bevételeiről és kiadásairól. Az üzemeltető próbálja csökkenteni a fenntartással járó költségeket, szerződéseket köt a kedvezőbb megoldásokat ajánlóval, illetve elvégezteti a legsürgősebb javításokat.

Az okos, vagyis Dolgok Internete technológiával felszerelt épületeknél ezzel szemben valós idejű energiafelhasználást mérnek rendszeres, akár 15 perces időközönként. Az energiafogyasztás csökkentésére irányuló lehetőségek feltérképezéséhez pedig részletes elemzések készülnek.

Az üzemeltetési adatok alapján a hibás vagy nem megfelelően működő berendezések szinte azonnal azonosíthatók, vagy prediktív módon előre kiszűrhetők. Így jobban elkerülhetők a váratlan és/vagy felesleges kiadások.

Optimális esetben folyamatosan összevethető a fenntartási szolgáltatások házon belül tartása azok külső kézbe adásával, így a költség/haszon mutatók alapján a döntések akár negyedévente újraértékelhetők.

Fenntarthatóság növelése

Alapesetben az épületek minősítésénél az úgynevezett LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) értékelést alkalmazzák, amely többféle tényező alapján osztályozza az ingatlanok környezetbarát jellemzőit. 

A XXI. századi ingatlanok tervezésénél elsősorban a fenntarthatóságot értékelő paramétereket érdemes szem előtt tartani. Ezek közé tartozik a hulladékkezelés, az újrahasznosítás, a víz- és áramfogyasztás, a hűtés-fűtés stb.

A mérés-adatgyűjtés-elemzés segítségével folyamatosan keresik azokat a trendeket és lehetőségeket, melyekkel további javulás érhető el. Ebbe a folyamatba a bérlőket vagy lakókat is bevonják, hogy a számukra legmegfelelőbb környezetet alakíthassák ki.

Összefoglalva elmondható, hogy az okosépületek esetén új szemléletmódra van szükség a fenntartás és a technológiai megoldások tekintetében. Az IoT-megoldásokkal a kapcsolódó adatok folyamatosan gyűjthetők és monitorozhatók. Az így nyert információkból pedig olyan következtetések vonhatók le, amelyekkel valóban, hosszú távon is „jobbá”, vagyis energiahatékonyabbá és fenntarthatóbbá tehetők az épületek.

Forrás: