Így tesz a Vodafone a bolygónk megóvásáért

Kapcsolódó cikkek

Így tesz a Vodafone a bolygónk megóvásáért

Így tesz a Vodafone a bolygónk megóvásáért

energia

2 perc

Június ötödike világszerte a Környezetvédelem Világnapja, e jeles nap alkalmából a Vodafone összegyűjtötte mindazokat az intézkedéseket, melyekkel hozzájárulnak bolygónk megóvásához. A szolgáltató az elmúlt években több jelentős környezetkímélő intézkedést jelentett be, melyek részét képezik a Vodafone Csoport globális vállalásának, miszerint 2040-re „nettó nullára" csökkentik a teljes globális szén-dioxid-kibocsátásukat.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1972-ben nyilvánította június 5-ét a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely szerte a világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre.

A Vodafone Group még tavaly nyáron jelentette be, hogy legkésőbb 2021 júliusáig 100%-ban megújuló villamos energiával fogja üzemeltetni európai hálózatát, ami részét képezi globális vállalásuknak, miszerint 2040-re „nettó nullára” csökkentik a vállalat teljes globális szén-dioxid-kibocsátását. Előbbi célkitűzést nem mellesleg a Vodafone Magyarország tavaly november elején a Vodafone Csoportban elsőként teljesítette.

Mindezek mellett a távközlési cég egyike annak a több mint 500 vállalatnak, amelyeknek az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése tekintetében vállalt céljait az SBTi validálta. A társaság több vezető vállalathoz csatlakozott ezen a területen olyan ambiciózus csökkentési célok meghatározásával, amelyek a globális felmelegedés növekedését 1,5°C-ra korlátozzák. Mindez összhangban van a Párizsi Megállapodás egyik legfontosabb célkitűzésével.

Tavaly áprilisban a szolgáltató arról tájékoztatott, hogy hitelkártya méretű SIM-kártyatartóit fele akkora formátumra cseréli. A bolygónk védelmét szolgáló intézkedés 2020 április óta több mint 2 tonna műanyag megtakarítását eredményezte.

A Vodafone Magyarország új irodája is környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve épül. A vállalat dolgozói 2022 októberétől a Budapest ONE irodaparkban található épületbe költöznek át. A WELL Building és BREEAM környezettudatos épületminősítési rendszer elvárásai szerint megtervezett Budapest ONE irodapark teljes mértékben illeszkedik a telekommunikációs cég fenntarthatósági törekvéseihez. Az irodaházat energiatakarékos, intelligens központi épületirányítási rendszerrel szerelik fel, és a parkolóházban elektromos autótöltők is elérhetők lesznek.

A Vodafone ezeken felül igyekszik saját üzletmenetén túl, további zöld kezdeményezéseket felkarolni, illetve azokat a figyelem középpontjába állítani. Így jött létre a Vodafone Magyarország Alapítvány gondozásában a Vodafone Digitális Díj, melynek Bolygónk és Fenntarthatóság kategóriáján belül a vállalat olyan digitális megoldásokat keres és támogat, melyek célja környezetünk megóvása.

A tavalyi évben például a Bolygónk és Fenntarthatóság kategóriában díjazták az EcoMate zöld banki applikációját, amely a pénzügyi és környezeti tudatosságra nevelést ötvözi egyetlen alkalmazásban. Szintén díjazott volt a tavalyi évben a WWF Magyarország Alapítvány néhány napon belül elérhetővé váló Léptem applikációja, amely valós itthoni adatokra támaszkodva számolja ki az egyéni ökológiai lábnyomunkat, emellett pedig mindennapi hasznos tippeket és rendszeres kihívásokat is ad annak csökkentésére.