Ilyen az inspiráló világítás

Ilyen az inspiráló világítás

Ilyen az inspiráló világítás

energia

2 perc

Az okosfényforrások sorát gyarapítaná az Inspire. A cég által tervezett megoldással a világítás okostelefonról, tabletről vagy akár laptopról is szabályozható. De mitől is lesznek okosak a lámpák?

Egyrészt vezeték nélküli internetes kapcsolaton keresztül irányítható a világítás, másrészt számos olyan funkcióval is rendelkezik a rendszer, amellyel pillanatok alatt hangulatosabbá tehető a lakás.

Az Inspire világítástechnikája képes a lakásban lévő összes fényforrást (CFL- és LED-izzókat) szabályozni. Amellett, hogy az összes villanykörte egyszerre fel-le kapcsolható, az is szabályozható, hogy csak bizonyos helyiségekben égjen a lámpa. Továbbá az időzítést, a fényerő százalékát, illetve a fényerő fokozatos növekedését vagy csökkenését is be lehet állítani. 

A kezelő platformon keresztül – ez lehet okostelefon, tablet, laptop – különböző „hangulatok” is beprogramozhatóak, amelyek utána egy gombnyomásra működnek. Például filmnézéshez, olvasáshoz, családi összejövetelhez más-más világítás passzol. Az ébresztőóra funkcióval pedig az is megoldható, hogy a reggeli világossághoz hasonlóan a szobában is fokozatosan egyre erősebb legyen a fény.  

A rendszer beprogramozható hely alapján is, így csak abban a helyiségben kapcsolódik fel a lámpa, ahol a lakók tartózkodnak éppen. Ha felkapcsolva maradt a villany, akkor a program értesítést küld és lehetővé teszi a távolról történő lekapcsolást. Ha elutazik a család, akkor biztonsági funkcióként a szimulált, időnként változó világítás is beállítható. 

Az okosmegoldás része, hogy a telefonon, számítógépen statisztikák, grafikonok segítségével is ellenőrizhető a fény- és energiahasználat. A fejlesztés tehát hozza azokat a kötelező elemeket, amelyek az okosvilágítástól elvárhatóak. A Kickstarteren ugyanakkor elmaradt a siker, így a cég honlapja alapján egyelőre még csak az okostermosztátokban „utaznak”.