Intelligens épületekkel könnyebb zöldnek lenni

Intelligens épületekkel könnyebb zöldnek lenni

Intelligens épületekkel könnyebb zöldnek lenni

energia

2 perc

Technológiai szempontból az intelligens épületeknek egyre több értelmük van: nemcsak kényelmesebbé teszik a munkát, hanem az energiafogyasztást is jelentősen csökkenthetik, ez pedig a számlákra és a bolygóra is egyaránt pozitív hatással van.

Jacqi Levy, az IBM marketingstratégiáért felelős vezetője volt építészként személyesen látta az átalakulást, amelyet a Dolgok Internete hozott el az építőiparba. Ahogy a vállalat holnapján is írja, a tervezéstől kezdve az építési folyamatokon át a lakók tapasztalatáig a technológia hatással van minden fázisban, az épület teljes életciklusa alatt. 

A legjobb dolog, amit az IoT magával hozott az építőiparba az egy másik népszerű trend, a zöld építkezések még magasabb szintre emelése volt. A világban egyre több helyen húznak fel olyan nagy épületeket, amelyek a világhálón összekapcsolt szenzorok segítségével válnak még környezettudatosabbá. A szakértő összegyűjtött néhány olyan épületet a világból, amelyek a legmodernebb eszközökkel segítenek az üzemeltetőknek lefaragni a költségeket, miközben a környezetet is kímélik.

Fényesebb jövő a csatlakoztatott világítással

Az Edge nevezetű irodaház Hollandia szívében, Amszterdamban áll. Intelligens LED világítási rendszerrel szerelték fel, amely több mint 30 ezer érzékelővel kapcsolódik az épületfelügyeleti rendszerhez. A hálózat méri a mozgást, a fény mennyiségét, az infravörös sugárzást és a hőfokot, ami lehetővé teszi, hogy automatikusan beállítsa az energiafelhasználást. Amikor az épületben egy emelet üresen áll egész éjjel, akkor például az összes lámpa automatikusan kikapcsol, és a fűtés-hűtés a minimális értékre áll át. Ennek eredményeként, ha senki sincs egy irodában, akkor közel nulla lesz az energiafelhasználása is.

Napközben, amikor az épületet ténylegesen használják, az ott dolgozók egy külön alkalmazáson keresztül nyomon követhetik saját fenntarthatósági adataikat, és ennek megfelelően csökkenthetik fogyasztásukat, például a hőmérséklet és a világítás személyre szabásával. Ennek eredményeként az Edge körülbelül 70 százalékkal kevesebb elektromosságot használ fel, mint egy átlagos irodaház.

Ezek az intelligens érzékelők azonban nem csak a közműhasználatot csökkentik. A kihasználatlan irodák kimaradnak a takarításból, ami minimalizálja a vegyi tisztítószerek használatát. A létesítmények menedzsmentje pedig valós idejű és visszakereshető kihasználtsági adatokat tud felmutatni. Akár még arra is lehetőség nyílik, hogy a forgalmi és időjárási előrejelzések alapján megjósolják, hány ember fogja használni az irodai menzát, így elkerülhető, hogy több ételt helyezzenek ki, mint amennyi ténylegesen elfogy – ezen a területen is csökkentve ezzel a pazarlást. A cikket hamarosan folytatjuk.

Forrás: IBM Big Data & Analytics Hub