Intelligens fejlesztések már a kikötőkben is

Kapcsolódó cikkek

Intelligens fejlesztések már a kikötőkben is

Intelligens fejlesztések már a kikötőkben is

energia

2 perc

A világhálóra csatlakozó világítás nemcsak a közutakon és az épületekben, de a kikötőkben is jelentős energiamegtakarítást hozhat. Íme, egy brit fejlesztés a fenntarthatóság és a távvezérelhetőség jegyében.

Az Északkelet-Angliában található Tyne kikötő az Egyesült Királyság egyik legnagyobb dokkja, ahol a rakományok széles skáláját kezelik, beleértve a konténereket, a különféle árucikkeket, gyárilag előállított és kereskedelmi célra szánt termékeket. A kikötőben szorgalmazzák a megújuló energiaforrásokon alapuló fejlesztéseket és a modern partmenti szolgáltatások alkalmazását is.

A cambrigde-i székhelyű Telensa fő profiljában tartoznak az IoT-alapú, csatlakoztatott világítási megoldások és az okosvárosokhoz kapcsolódó adatalkalmazások is.

A rendszer telepítését az átfogó infrastrukturális fejlesztési projekt részeként valósították meg. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó LED-es világítás mellett a Telensa PLANet megoldásán is dolgoznak. A tervek szerint 2019 augusztusáig több mint 800 darab LED-lámpát telepítenek a mintegy 250 hektáros területen. A beruházás célja, hogy az összes hagyományos világítási megoldást felválthassák az alacsony fogyasztású, vezeték nélküli vezérléssel irányítható LED-fények.

A PLANet egy vezeték nélküli csomópontokból álló intelligens világítástechnikai rendszer, mellyel összekapcsolhatók az egyes fényforrások, és amely az ügyféloldali dedikált vezeték nélküli hálózatot és egy központi felügyeleti alkalmazást is magában foglalja. A csökkentett energiafelhasználás és karbantartási költségek miatt „önfenntartó” megoldásról van szó. Használatával az automatikus hibabejelentésnek köszönhetően pedig a szolgáltatás minősége is javítható. Az intelligens szenzorok hálózati szolgáltatásának támogatása az utcai lámpaoszlopok révén történik.

Steven Clapperton, a Tyne kikötő vezetője elmondta: céljuk, hogy hosszú távú szemlélet mentén fejlesszék a kikötő működését, ezzel is növelve a fenntarthatóságot. „Az intelligens kültéri világítás alkalmazásával csökkenthetők az energiafogyasztási és a karbantartási költségek, a távolról történő szabályozás pedig nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé” – tette hozzá.

A fejlesztőcég világszerte már több kikötő és reptér esetében is alkalmazta ezt a megoldást, így is csökkentve az úgynevezett szénlábnyomot.