Intelligens hálózatok a Dolgok Internetén

Intelligens hálózatok a Dolgok Internetén

Intelligens hálózatok a Dolgok Internetén

energia

4 perc

Hatékony rendszerek, tiszta technológia és okoseszközök az épületekben.

A Dolgok Internete és az energia

A tiszta technológia és a haszonelvűség szóhasználatában intelligens hálózatnak (smart grid) és energiahatékonyságnak hívják, az ennél tágabb technológiai szótárban azonban a Dolgok Interneteként ismerik. Mi lenne, ha a két ötletet összehoznánk, és így a Dolgok Internete központi szerepet töltene be a rendszerek hatékonyabbá tételében?

Ezt is olvassa el! Okosizzók takarékos megvilágításbanOkoseszközök az épületekben

Vegyük azokat az eszközöket, amelyek megvilágítják, fűtik és szellőztetik az irodákat, üzemeket. Mekkora hatékonyságot érhetnénk el, ha ezek a berendezések egy hálózaton működnének és beszélni tudnának egymással? A világon az épületeknek csupán csekély százaléka használ olyan rendszereket, amelyek hálózaton működtetik a világítást, és a kereskedelmi célokra használt épületek világításának is csak töredékét irányítják intelligens vezérlési rendszerekkel.

Pedig egyértelmű, hogy mennyivel hatékonyabb lenne, ha a világítás hálózaton működne, és a vezérléséhez okosszoftvereket használnánk. Például az Enlighted nevű vállalat olyan terméket dobott piacra, amely vezeték nélküli érzékelőket telepít minden világítótestre. A cég szerint ezzel az úgynevezett megosztott érzékeléssel az irodákban és más kereskedelmi épületekben a világításból fakadó energiafelhasználást akár 50-75 százalékkal is lehet mérsékelni.

A világításon túl az összekapcsolt fűtési és szellőztető rendszerek is rengeteg energiát képesek megspórolni. Egy kanadai startup, a Regen Energy például vezeték nélküli kapcsolópontokat gyárt, amelyek HVAC (hűtő, szellőztető és klíma) rendszerekhez csatlakoznak, és ezeket úgynevezett raj- vagy bolylogikára épülő szoftverek segítségével kezelik, amelyek működése hasonló a méhrajokhoz vagy a bolyban úszó halakhoz.

Nézze meg a videót, és kiderül, hogy mi közük van az épületautomatizáláshoz a macskáknak és a méheknek.

Forrás: Gigaom.com