Így akadályozza meg a  tűzeseteket az okos-hibaérzékelő

Kapcsolódó cikkek

Így akadályozza meg a tűzeseteket az okos-hibaérzékelő

Így akadályozza meg a tűzeseteket az intelligens hibaérzékelő

energia

2 perc

A Huawei Technologies fejlesztése a napelemes invertereket teszi biztonságosabbá.

Már a lakossági felhasználók számára is elérhetők a kínai vállalat intelligens hibavédelemmel ellátott inverterei. A készüléket olyan fejlett érzékkelőkkel és gyorsleállítási technológiával szerelték fel, amellyel megelőzhetők az ívzárlati hibák, és ezáltal kiküszöbölhetők a napelemes rendszerekben bekövetkező tűzesetek. A fejlesztést a Kínai Általános Hitelesítési Központ (CGC) vizsgálta be és hitelesítette.

Magyarországon is egyre jobban terjed a napenergia hasznosítása, ezt támasztják alá a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai is. A hivatal tájékoztatása szerint a természetes személyek 14.448 napelemes háztartási méretű kiserőművet telepítettek 2019-ben, összesen 93 megawatt (MW) beépített teljesítménnyel.

A vállalkozások, önkormányzatok és intézmények pedig 2.458 napelemes rendszert kapcsoltak a hálózatra, 35,5 MW beépített teljesítménnyel. A teljes hazai napenergia-termelő kapacitás már 2018-ban megközelítette a 800 MW-ot, vagyis ha ebben az ütemben folytatódnak a telepítések, jó eséllyel teljesülhet a 2022-re kitűzött 3000 MW-os cél.

Még biztonságosabb működtetés

A Huawei Technologies az egyre terjedő technológiát igyekszik még biztonságosabbá tenni legújabb fejlesztésével. A kereskedelmi forgalomban lévő napelemek a fogyasztó oldalán kapcsolódnak a hálózathoz, így kiemelten fontos, hogy biztonságosan, anyagi kár és személyi sérülések okozása nélkül működjenek. Elsősorban az egyenáramú ív okozta elektromos tűzesetek jelentenek kockázatot.

Noha egyáltalán nem gyakori, hogy egy ilyen rendszer tüzet okozzon, akár egyetlen ilyen baleset is aggasztó lehet. Kutatások igazolják, hogy a napenergiát hasznosító épületek többségénél regisztrált tűzesetek nem a szerkezetben bekövetkezett rövidzárlat miatt alakulnak ki, hanem jellemzően kivitelezési hiba következtében. Ezért is fontos, hogy a rendszer minőségi elemekből és megfelelő szaktudással készüljön el, hiszen a nem kívánatos tűz nemcsak anyagi kárt okozhat, hanem emberéleteket is veszélyeztethet.

Ezekben a rendszerben az íveket laza csatlakozások, gyenge érintkezés, megszakadt kábelek, öregedő vagy sérült szigetelőanyagok, hibás vezetékek okozhatják. Az egyes gyártók által forgalmazott csomagokban a rendszer működésének beállítása hagyományosan főként emberi tapasztalatokon alapul, vagyis a technológia korábban nem volt képes az ívkisüléseket hatékonyan azonosítani.

Mit tud az intelligens ívzárlati hibajelző?

A Huawei ezen hibák megoldására fejlesztette ki az AI BOOST AFCI megoldást. Ez a kínai óriáscég technológiai tapasztalataira támaszkodva, a mesterséges intelligenciának köszönhetően hatékonyan alkalmazkodik, és képes azonosítani az ívjellemzőket különböző helyzetekben.

A kínai tanúsító hatóságok 2020 februárja és májusa között végzett vizsgálata alapján az alkalmazott AFCI technológia megfelel az alkalmazási követelményeknek és a műszaki elveknek. A vállalat így olyan ívérzékelőt és gyors leállítási technológiát kínál, amelyet az ívveszélyek hatékony megelőzésére lehet felhasználni a tetőtéri napelem rendszerben, összetett környezetben. Továbbá a nagy pontosságú érzékelést szélesebb körben valósítják meg, akár 200 méteres kábelhossz esetében is.