Intelligens közvilágítás: biztonság és energiatakarékosság

Kapcsolódó cikkek

Intelligens közvilágítás: biztonság és energiatakarékosság

Intelligens közvilágítás: biztonság és energiatakarékosság

energia

2 perc

A napenergia felhasználása is komoly előrelépésnek számít, az „okos” megoldásokkal pedig még több energiát lehet megtakarítani. Így van ez a közvilágítás esetében is, ahol egyes becslések szerint 2024-ig éves szinten akár 18 milliárd dolláros növekedésre is lehet számítani.

A napelemes közvilágítási rendszerek kamerákat és más technológiai megoldásokat is magukban foglalnak. Ezzel követhetővé válik a többi között a gyalogosok „tevékenysége”, és különféle közlekedési minták is felállíthatók. A levegőminőség ellenőrzése környezetvédelmi szempontok miatt is elengedhetetlen. A folyamatos monitorozás révén nőhet a közbiztonság, és a büntetések kiszabásának jogosságát is egyértelmű bizonyítékok támaszthatják alá.

Az intelligens közvilágítás bevezetése a költségoptimalizálásban is sokat segíthet. Az amerikai Syracuse városában például 17.500 lámpát szeretnének telepíteni, amelyek révén több mint 3 millió dollár éves megtakarításra számítanak a működési költségek – a karbantartás és a hatékony energiafelhasználás – tekintetében.

A projekt részeként olyan hálózatot építenek ki, melyben minden egyes lámpa egy központi operációs rendszerhez csatlakozik majd. A webalapú központi felügyeleti rendszer (Central Management System, CMS) segítségével a települések és azok önkormányzatai gyorsan és egyszerűen, egyetlen platformon keresztül működtethetik az egyes lámpaoszlopokat.

A kanadai Toronto városában 40 napenergiával működő utcai lámpa átadását tervezik. Ezzel az adott területen wifi-hálózatot és online hirdetéseket is biztosítanak Bloor West Village bevásárlónegyedének. A szintén Kanadában található Ontario tartományban pedig 18 településen telepítették a Clear Blue vállalat Illumience IoT-alapú világítási rendszerét.

Az ügyfélpanaszok is a fejlesztés irányába mutatnak

Az amerikai Ohio állam legnagyobb önkormányzati tulajdonú villamosenergia-szolgáltatója, a Cleveland Power and Light’s (CPP) például mintegy 67.000 utcai lámpát irányít. Minden erőfeszítésük ellenére évente több mint 15.000 panasz érkezik hozzájuk. Világítástechnikai rendszerük modernizálása céljából már évekkel ezelőtt megkezdték fejlesztési programjukat. Ennek keretében különböző LED-fényforrásokat és világításvezérlő rendszereket tesztelnek.

A Cimcon NearSky rendszere távolról is vezérelhető és GPS-integrációval is bír. A figyelmeztetéseket e-mailben és SMS-ben is eljuttatja az illetékeseknek, éjjeli felügyeletre és adatküldésre is képes, az adatok biztonságát pedig AES elektronikus titkosítás szavatolja. Részben a beruházásnak köszönhetően legalább 30%-kal csökkenthető az energiafelhasználás, a javítási költségek pedig akár a felére is redukálhatók.

Forrás: