Intelligens lámpaoszlopokat telepítettek Budapesten

Kapcsolódó cikkek

Intelligens lámpaoszlopokat telepítettek Budapesten

Intelligens lámpaoszlopokat telepítettek Budapesten

energia

4 perc

Ingyen wifit, segélyhívót, elektromosautó-töltőt is beépítettek a kedden telepített lámpaoszlopokba, amelyek akár digitális hirdetőfelületként is funkcionálnak. Ez az első olyan projekt Magyarországon, amelynek keretében öt oszlopot csoportba kapcsoltak.

Az intelligens beruházást a fővárosi kilencedik kerületében, a Lechner Ödön fasoron adták át. Az oszlopok különböző informatikai és energetikai eszközöket, illetve megoldásokat integráló digitális infrastruktúrát biztosítanak – számolt be róla a Portfolio.hu.

A LED-es lámpatestekkel ellátott oszlopcsoport a következő szolgáltatásokat nyújtja:

  • díjmentes wifi,
  • segélyhívó gomb és térfigyelő kamera,
  • IP-alapú vezetékes telefonos háttértechnológiával,
  • információs LED-panel, illetve digitális hirdetőoszlop funkció,
  • okostelefonos alkalmazással működtethető elektromosautó-töltő berendezés,
  • környezeti szenzorok.

A fejlesztésben csak magyar cégek vettek részt

Az Elmű-ÉMÁSZ ötletgazda, befektető és fővállalkozó is a projektben. A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. az oszlopok tulajdonosaként és a közvilágítás üzemeltetőjeként befektető és finanszírozó partner. A projekt része a BDK modernizációs programjának is, amelynek keretében a régi nagynyomású nátrium égőket LED-ekre cserélik – távvezérlési és fényerő-szabályozási lehetőséggel. A Hofeka cég az oszlopok gyártója, a NETvisor pedig a rendszerintegrátor.

Az oszlopok internetes összeköttetését, illetve a szolgáltatásokat lehetővé tevő optikai kapcsolatot a Vodafone biztosítja. Ennek része az ingyen wifihez a hálózat biztosítása, a jogosultságok menedzselése és tartalomszűrés, az információs LED-panelek és a környezeti szenzor internet-hozzáférése, valamint az adatkapcsolat az IP-alapú vezetékes telefonos szolgáltatáshoz és a térfigyelő kamerákhoz.

A projekt megvalósítását a Fővárosi Önkormányzat és a IX. kerületi önkormányzat is támogatta.