Intelligens technológia az energetikában

Intelligens technológia az energetikában

Intelligens technológia az energetikában

energia

2 perc

Az IoT nagy támogatást kap az energiatermelési és -elosztási ipartól, egészen egyszerűen azért, mert sokat nyernek vele.

Az ágazat folyamatai nagy területen zajlanak, párhuzamosan és gyakran emberi felügyelet nélkül. Egy nagyobb hiba veszélyes és költséges lenne, ráadásul például a tűzveszély és a károsanyag-szivárgás mindig a lehetséges problémák közé tartozik.

Nemcsak az Internet of Things (Dolgok Internete), hanem az internet önmagában is sokáig elhanyagolt területnek számított az ipari kommunikációban. Persze, a központi számítógépeket már régóta használják, minden adat egy helyre fut be, ez a SCADA. De több probléma is felmerül: hiába kommunikál a SCADA a rendszer összes eszközével, azok a „hagyományos” megoldásnál már nem tudnak egymásnak adatokat küldeni. Bár megoldható, hogy a központon keresztül továbbítsák az üzeneteket, ez nehézkes és drága.

A SCADA elvben felcsatlakoztatható az internetre, csakhogy mint minden, ami felkerül a hálózatba, kiszolgáltatottá válik a hackereknek, és például egy veszélyes anyagokkal foglalkozó gyár esetében ez életveszélyes is lehet.

Az IoT az energiahatékonyságot is nagyon jól fejleszti

A Petrobel egyiptomi fúrótornyai például már fel vannak szerelve IoT-alapú rendszerekkel. A tenger közepén lévő építményeket messziről felügyelik, ráadásul a kisebb javításokat a központi rendszer is el tudja végezni. És hogy ez mennyire éri meg? Nos, ők 125 ezer dollárt spórolnak így havonta – összegzi Steve Wildstrom technológiai elemző.

Kiskereskedelmi oldalról nézve a benzinkutak fontos IoT-használók, akár legyen szó a tárolt üzemanyag mennyiségének megfigyeléséről vagy éppen a terminálos fizetésről. De ha már az utazásnál tartunk, a külföldön oly divatos autópálya-fizetőkapukat is fejlesztik, a tervek szerint teljesen automatizálják majd őket. Ha pedig csak arra gondolunk, hogy nyaranként a horvát autópályán mennyit szoktunk várakozni a kapuknál, gyorsan kiderül, hogy mennyit köszönhetünk ennek.

Az otthonunkba egyelőre még nem igazán tört be a Dolgok Internete, de ez valószínűleg nem sokáig várat magára, hiszen tömegesen jelennek meg az okosabbnál okosabb fejlesztések, a viselhető eszközök vagy a hálózatba kapcsolt háztartási gépek is.

Az amerikai People Power például olyan rendszert készített, amelyen keresztül az androidos vagy iOS-es telefonokkal szabályozható, hogy mennyit fogyasszon a ház. A főbb funkciók között szerepel a felesleges villanyok leoltása és az optimalizált hűtés-fűtés is – nem kérdés, hogy ezekkel nagyon komoly pénzeket lehetne megspórolni.

Veszély mindig van

Az IoT gyenge pontja továbbra is a biztonság, miután az ipari rendszereket jellemzően arra fejlesztik, hogy a szivárgásokat és eszközhibákat gyorsan jelezze, sokszor nem fordítanak elég időt a megfelelő szoftveres védelemre. Ha sikerül átjutni a rendszeren, annak végzetes következményei lehetnek: az adatlopástól kezdve egészen a szándékos rendszerhiba generálásig bármi.

Durva hibák bárhol előfordulhatnak, a csatlakoztatott autók esetében például egy gyengén védett operációs rendszer szélsőséges esetben azzal is járhat, hogy kívülről teljesen átvehető az autó felett az irányítás.