IoT-fejlesztések az okosvárosok energia-gazdálkodásában

Kapcsolódó cikkek

IoT-fejlesztések az okosvárosok energia-gazdálkodásában

IoT-fejlesztések az okosvárosok energiagazdálkodásában

energia

2 perc

A hollandiai Arnhem városa az OpenRemote nyílt forráskódú IoT-platformjára épített alkalmazással tette intelligensebbé az energiamenedzsment-rendszerét.

Az új adatgazdálkodási platform segítségével a település energiaellátásáért felelős szakemberei automatizálhatják és felügyelhetik az elosztott áramrendszert, amelyet asztali- és mobilapplikáción keresztül is követhetnek. A rendszer részét képezik a nap- és szélenergia-berendezések, az elektromosautó-töltők, az akkumulátoros energiatárolók és a hajók part menti áramhasználata is.

A közeli Kleefsewaard ipari parkban termelt nap- és szélenergia a város elektromos autóinak és a kikötőben horgonyzó vízi járműveknek a töltésére szolgál.

Az OpenRemote nyílt forráskódú IoT-platformjára épített alkalmazás lehetővé teszi a város energiaellátásáért és karbantartásáért felelősök szakembereinek, hogy folyamatában bárhol és bármikor értékelhessék a rendszer minden komponensének teljesítményét.

A megoldás révén az egyéni kommunikációs protokollokat használó, különböző információforrások egy közös platformba integrálhatók. A várostól keletre elhelyezkedő gazdasági terület összes elosztott energiaegysége egyszerűen összekapcsolható egy központi energiagazdálkodás rendszerben – magyarázta Pierre Kil, az OpenRemote ügyvezetője.

Egyszerűbb, biztonságosabb működtetést kínál

A rendszer prediktív módon képes előre jelezni az elkövetkező 24 óra áramtermelését és fogyasztását, valamint a környezet szén-dioxid-terhelését. Ezek az elemzések aztán felhasználhatók az áramtároló rendszer optimális töltési- és fogyasztási ciklusainak meghatározására, az elektromosautó-flotta tárolási kapacitásának felmérésére, miközben a számítás figyelembe veszi a töltési szolgáltató által jelzett minimálisan szükséges árammennyiséget is.

Az energiamenedzserek az applikáción keresztül is felügyelhetik a teljes rendszert. A különböző teljesítményindikátorok beépítésével követhetők a pénzügyi és szén-dioxid-kibocsátási megtakarítások is. Az appon belüli információs szekció személyre szabható, könnyen átlátható módon mutatja a kulcsfontosságú paramétereket, mint a helyi energia, a saját fogyasztás vagy a megtakarítások.

Ha a rendszer – előre meghatározott szabályok szerint – abnormális működést észlel, automatikusan riasztja a felhasználókat, valamint küld nekik egy gyorsértékelést a probléma potenciális okáról.

Arnheim energiaügyekért felelős programmenedzsere arról számolt be, az OpenRemote csapatának aktív támogatásával fejlesztik a városra szabott megoldásukat. Peter Swart szerint az így megszülető intelligens energiagazdálkodási rendszer a település optimalizációs és jelentési igényeihez igazítható, ráadásul saját biztonságos környezetükből működtethető.

Forrás: