Kánikula: íme, egy új innováció, ami lehűti a kedélyeket

Kapcsolódó cikkek

Kánikula: íme, egy új innováció, ami lehűti a kedélyeket

Kánikula: íme, egy új innováció, ami lehűti a kedélyeket

energia

1 perc

Az okosszövet segíthet abban, hogy a napsütésben tartózkodók hőérzete pár fokkal kevesebb legyen, de abban is, hogy az autó ne melegedjen túl.

A vuhani Huazhong Műszaki és Tudományegyetemen Guangming Tao és csapata általuk metaszövetnek nevezett anyagot fejlesztett ki. A munka során mikroszkopikus gyöngyöket és titán-oxid rostokat egyesítettek teflonnal és biológiai úton lebomló, hőre lágyuló politejsav műanyaggal.

A naptejekben is megtalálható titánium-oxid, valamint a teflon képes visszaverni az UV-fényt és a látható fényt, míg a tejsavrostok infravörös fényt bocsátanak ki. Az egyes részecskék méretét a kutatócsoport tagjai kifejezetten ezen tulajdonságok optimalizálására tervezték meg.

Ahogyan Guangming Tao elmondta, a strukturális szabályozásnak köszönhetően az új anyag megközelítőleg közepes infravörös sugárzást képes elérni, ezáltal maximalizálja a hőelvezetést.

Az egyik teszt során önkéntesük egy órán át ült a napon egy olyan mellényben, amelynek egyik fele pamutból, a másik fele pedig a kifejlesztett metaszövetből készült. Az utóbbi mellényrész alatt a mért hőmérséklet 31-ről 32 °C-ra, míg a pamut alatt 37 °C körülire emelkedett.

Egy másik teszt során pedig az egyik autót az új anyaggal, míg a másikat a hagyományos autóponyvával takarták le, a harmadikat pedig fedetlenül hagyták a napon. 11 és 13 óra között a fedetlen autóban 60 °C-ra, a normál takaróponyvásban 57 °C-ra, a metaszövettel takartban viszont csak 30 °C-ra emelkedett.

Az új anyag ugyanakkor közvetlenül az emberi bőrrel érintkezve képes a leghatékonyabban funkcionálni. Jól példázza ezt, hogyha vastag ruházat felett viselték, akkor a hűtőhatás nagy része elveszett, mert így kevesebb testhő jutott el a metaszövethez.

A ruházati ipar vevő lenne a hűsítő fejlesztésre

A kínai kutató szerint csapatukkal az emberek és a közvetlen napfénynek kitett tárgyak hűtésére összpontosítanak, de az újításnak vélhetően árnyékban is hasznát lehetne venni. A szövetet különböző színekkel lehetne befesteni, bár a napfény visszatükröződése szempontjából a fehér a leghatékonyabb.

Mivel néhány ismert ruházati márka érdeklődik a metaszövet iránt, így a fejlesztők bíznak benne, hogy termékeik körülbelül egy év múlva már elérhetők lesznek.

Po-Chun Hsu és kollégai más alapon működő szövetet fejlesztettek ki az észak-karolinai Duke Egyetemen. Ez az anyag az infravörös fény kibocsátása helyett átlátszó. Az emberi test hőleadásának egyik módja ugyanis az emberei bőrből történő infrasugárzás. A normál ruházat azonban blokkolja ennek nagy részét.

A kutatók arra jutottak, hogy az infravörös, helyenként átlátszó ruhák beltéri viselése egyenértékű a hőmérséklet 2 °C-os csökkentésével. Hsu szerint az ilyen ruházat tömeges viselése a légkondicionálás iránti igény csökkenése révén hozzájárulhatna a klímaváltozás hatékonyabb kezeléséhez is.

Forrás: