Kiaknázatlan lehetőségek a világítástechnikai IoT területén

Kapcsolódó cikkek

Kiaknázatlan lehetőségek a világítástechnikai IoT területén

Kiaknázatlan lehetőségek a világítástechnikai IoT területén

energia

2 perc

A világítás ma már sokkal többet jelent annál, minthogy hazaérve felkapcsoljuk a lámpát. A Navigant Research tanulmánya a teljes ipart és annak technológiai fejlődését vizsgálta.

A kutatócég szerint a Dolgok Internetéhez kapcsolódó piac főbb szereplői között kiemelhető a Philips Lighting, az Acuity Brands, az Eaton vagy az OSRAM. A górcső alá vett 16 társaság között olyan nagyágyúk is szerepelnek, mint a Cisco, az Intel, a Schneider Electric vagy a Siemens. Ezeket a vállalatokat úgynevezett kihívókként definiálja a tanulmány, a többiek pedig a piacvezetők vagy egyszerűen vetélytársak. A szektorban rejlő lehetőségeket jól mutatja, hogy a jelenlegi 808,2 millió dollárról 2027-re akár 5,5 milliárd dollárra bővülhet a piac.

Több mint fény

A kutatás meghatározása szerint a fény és az IoT kapcsolata „magasabb szintre helyezi a világítást”. Segítségével összeköttetés és kommunikáció jöhet létre akár az egyes világítástechnikai eszközök, akár más, közvetlenül nem a világításhoz kapcsolódó készülékek között. A rendszeren belül ilyen kapcsolat lehet például az adott hálózaton belül működő szabályozók között is.

Kibővített termékpaletta

A Navigant Research tanulmánya számos területet vizsgál, a többi között foglalkozik a világítástechnikához kapcsolódó IoT-piac fejlődéséért felelős tényezőkkel, a világpiaci forgalom alakulásával vagy az egyes piaci szereplők erősségeivel és gyengeségeivel. 

Krystal Maxwell, a vállalat elemzője szerint a vezető cégek azzal tudták leelőzni a konkurenseket, hogy a megoldások széles skáláját kínálták, jó kapcsolatot építettek ki partnereikkel, és élen járnak a technológiai fejlődésben. A piaci kihívóknak és versenytársaiknak viszont még számottevően fejlődniük kell a megoldási lehetőségek és az eladások növelésében, valamint meg kell tudni különböztetni magukat saját arculatuk és applikációik kialakításával.  

Az OSRAM blogbejegyzése szerint az okosvilágítás jelenleg kezdetleges szinten van ahhoz képest, hogy az IoT mire képes ezen a területen. További megállapításuk, hogy a lehetséges alkalmazási lehetőségeknek most még csak töredékét használjuk.

Az intelligens épületekben alkalmazott IoT-megoldások kihasználásában az okosvilágításnak kulcsszerepe van, amellyel például új szintre léphet az üzemeltetés és az energiahatékonyság is. Sőt, az IoT-alapú rendszerek arra is nagyon jó lehetőséget teremtenek, hogy az épületüzemeltetők még több adatot gyűjtsenek, és sokkal pontosabban tudják, hogy mikor, mi történik az adott épületben.

Forrás: