Kibertámadás érte a legnagyobb amerikai üzemanyag-hálózatot

Kapcsolódó cikkek

Kibertámadás érte a legnagyobb amerikai üzemanyag-hálózatot

Kibertámadás miatt áll a legnagyobb amerikai üzemanyag-hálózat

energia

1 perc

Zsarolóvírusos kibertámadás miatt egész vezetékhálózatát lezárta a Colonial Pipeline, amely az Egyesült Államok keleti partvidékének felét látja el üzemanyaggal – közölte a vállalat szombaton. átás. Ebben a fázisban még tapasztalhatók lesznek zavarok.

A cég csaknem 9000 kilométeres hálózatán benzint, gázolajat, repülőgép-üzemanyagot és egyéb finomított kőolajszármazékokat szállít naponta mintegy 2,5 millió hordó mennyiségben, és összeköti a Mexikó-öböl partján fekvő finomítókat a déli és a keleti parti államokkal.

A Colonial Pipeline pénteken kapcsolta le a vezetékhálózatot, miután tudomást szerzett a támadásról. Emiatt az üzemanyag-szállítás az egész hálózaton leállt, és a társaság informatikai rendszerét is részben le kellett kapcsolni.

A nyomozás egyelőre még korai szakaszában van, de egy kormányzati illetékes szerint profi kiberbűnözői csoport állhat az incidens mögött. Mint mondta: a hatóságok azt próbálják megállapítani, hogy a DarkSide-nak nevezett kiberbűnözői csoport követte-e el az akciót. A DarkSide rendszeresen hajt végre zsarolóvírusos támadásokat, és rendre elkerüli az egykori szovjet blokk országait.

A Reuters hírügynökségnek két forrás is megerősítette, hogy a Continentalt zsarolóvírusos támadás érte. A zsarolóvírusok zárolják, illetve titkosítják a kiszemelt áldozat számítógépes rendszerét, és pénzt követelnek azért, hogy tulajdonosaik visszakaphassák az ellenőrzést informatikai rendszereik, számítógépeik, hálózatuk felett.

Frissítés: Hat nappal a leállítás után megkezdték a Colonial Pipeline vezetékhálózatának az újraindítását. A művelet néhány napig el fog tartani, mire visszaáll a normális üzemeltetés.

Forrás: