Legyen másra is energiája – M2M-mel is visszavághatja a cég kiadásait

Legyen másra is energiája – M2M-mel is visszavághatja a cég kiadásait

Legyen másra is energiája – M2M-mel is visszavághatja a cég kiadásait

energia

3 perc

Az M2M-alapú megoldások látványos segítséget hozhatnak a kisebb cégeknek is, hogy „zöldebbé” váljanak és egyúttal a költségeiket is mérsékeljék.

A Smappee nemzetközi energiamenedzsment vállalat nemrég bemutatta a Smappee Pro fejlesztést, amellyel a kis- és közepes vállalkozásokat célozzák meg. Az energiafelhasználást monitorozó rendszerükkel a cégek pontosan és valós időben követhetik a fogyasztást, és ahogy ma már elvárható, távolról, a mobil eszközeiken is ráláthatnak a rendszerre, de akár gombnyomással beavatkozhatnak a működésbe is.

A fejlesztés különféle algoritmusok segítségével készülékenként is képes ellenőrizni a fogyasztást, de a különböző irodák, üzlethelyiségek vagy gyáregységek energiafelhasználását is össze tudja hasonlítani, így a több telephellyel rendelkező társaságok számára is ideális lehet.

Korábban csak a nagyvállalatok számára voltak elérhetőek az ilyen típusú rendszerek, de egyre több a kkv-knak szóló fejlesztés is. A kisvállalkozásoknál világszerte gyakori az energiapazarlás és az energiatudatosság hiánya, a machine-to-machine (m2m – gépek közötti) technológia viszont már számukra is megfizethető megoldásokat kínál.

A Lime Energy energiaszolgáltató kritikusabban fogalmaz, szerintük vannak olyan nagyvárosok, ahol a kkv-k nagyjából annyi energiát használnak fel, mint a teljes lakosság. Úgyhogy teendő bőven akad, de nézzük, hogy mit is nyerhet az M2M-alapú energetikai rendszerekkel.

Valós idejű adatok: a cégvezetők, tulajdonosok és szakértők valós időben követhetik a teljes vállalkozás energiafogyasztását és ezzel a költségeket is. Láthatják például, hogy mennyit fogyaszt – és milyen kiadásokat generál – a klíma vagy a világítás, de összehasonlításképpen és ösztönzőként az is megnézhető, hogy mi lenne az ideális.

Energetikai átvilágítás: az előbbieknek köszönhetően könnyedén kiszűrhetőek az „energiafaló” készülékek és a pazarló energiafogyasztási szokások is. A Smappee applikációja például egyéni tippeket és javaslatokat is küld az optimalizálás érdekében, „adatbányász” funkciójának segítségével pedig minderről jelentést is készít.

Intelligens vezérlő: ha valaki távozáskor elfelejti kikapcsolni az adott készüléket, akkor már a mobilján is megteheti, hogy pótolja a mulasztást. Sőt, ütemtervet, időzítéseket és különféle parancsokat is rögzíthet, melyeket követve a gépek akár egymást is ki-be kapcsolhatják.

Fókuszban a napenergia: az M2M-megoldások nemcsak a fogyasztási oldalon, hanem az energiatermelés monitorozásában is segíthetnek. Például hasonló rendszerekben a napelemek és napkollektorok energiatermelése is nyomon követhető, vagy az is felmérhető, hogy egy újabb zöld beruházással mennyi megtakarításra tehetne szert a vállalkozás. 

Forrás: Solarnovus.com