M2M a vízpazarlás ellen

M2M a vízpazarlás ellen

M2M a vízpazarlás ellen

energia

2 perc

A Banyan Water vízkezelési megoldásainak köszönhetően az éves vízfogyasztás szélsőséges esetekben akár 60-80 százalékkal is csökkenhet – olvasható a társaság honlapján.

Az amerikai vállalat már évek óta foglalkozik az okostechnológiák kidolgozásával a vízfogyasztás területén. Nemrég mutatták be legújabb generációs szolgáltatásukat, a Banyan Water Centralt.

A szolgáltatás különböző funkciójú szenzorok tömeges telepítésével kezdődik, amelyek segítségével részletes elemzéseket készítenek a vízhasználati szokásokról: legyen az lakossági, mezőgazdasági vagy ipari fogyasztás. A folyamatos mérés előnye itt is, hogy könnyen össze lehet hasonlítani a korábbi adatokat, a teljes hálózatot szemmel lehet tartani, jól kirajzolódnak a fogyasztási tendenciák és a kiugró felhasználás is visszakövethető.

A szenzorok sokaságának köszönhetően azonnal figyelmeztet a rendszer, amint valamilyen rendellenességet tapasztal, de ezen felül konkrét, személyre szabott, energiatakarékossági tippeket is ad a felhasználóknak. A vízszolgáltatás a folyamatosan dráguló közművek közé tartozik, így a „normál” fogyasztókon túl az okosmérésnek és az M2M-mel támogatott vízgazdálkodásnak zsebbe vágó előnyei lehetnek a társasházak és az ingatlanüzemeltetők számára is.

A fejlesztés segítségével az olyan kültéri vízhasználatot is okosabban lehet kihasználni, mint például az öntözés. Ebben az esetben a rendszer figyelembe veszi a talaj nedvességtartalmát, méri az időjáráshoz kapcsolódó paramétereket, és ezek alapján dönthet, mikor szükséges locsolni, és mikor nem.

A platform elérhető bármilyen internetkapcsolattal rendelkező eszközről, és a felhasználók is folyamatos betekintést kapnak az adatokba, így várhatóan sokkal tudatosabbá válhat a vízfogyasztásuk.

Az okosrendszerek jól mutatják a gépek közötti kommunikáció, a machine-to-machine (M2M) fontosságát a környezeti erőforrások megóvásában is. A felesleges vízfogyasztás láthatóvá tétele segíthet a nagyobb vállalatoknak is, hogy valós időben észrevegyék a pazarlást, és erőfeszítéseket tegyenek azok kiküszöbölésére.

Forrás: Connected World