M2M-előnyök: gazdaságosabb lehet az energiatermelés

M2M-előnyök: gazdaságosabb lehet az energiatermelés

M2M-előnyök: gazdaságosabb lehet az energiatermelés

energia

2 perc

Az energiagazdálkodás a vállalati költségcsökkentés egyik legfontosabb módja. A felhasznált energiáért fizetett pénz durván megnöveli a fenntartásra fordított összeget. Az, hogy legyen egy jó minőségű, hatékony és megbízható energiaellátó, létszükséglet a cég sikerességéhez.

Mostanában egyre több társaság vállalja be a fenntartható energiák fejlesztését, sokszor uniós támogatással. Emiatt az okos-energiaellátás felépítése az ipari szektorokban egyre jobb megoldásnak tűnik, mivel ez az erőművek teljesítményének optimalizálása mellett a fenntartható energiaforrásokat is bevezetné a mindennapokba.

Két spanyol intézet, a Jofemar és a CENER (Spanyol Megújuló Energia Központ) közös fejlesztéssel, a Factory Microgrid névre keresztelt megoldással lépne a zöldebb és gazdaságosabb ellátás felé. Ez az európai Life+ projekthez hasonlóan a gyárak energiatakarékos működését tökéletesítené, ráadásul a környezetszennyezést is csökkenti.

De mi is ez? Egy olyan beállítható okoshálózat, amely rugalmasan igazodik az ügyféligényekhez. Integrálja a megújuló energiákat (szélerőművek, napelemek, biomassza stb.) a nem környezetszennyező közlekedési megoldásokkal (elektromos autó) és az energiatárolási megoldásokkal. A rendszer mindig képes az aktuális igényekhez optimalizálni a megoldásokat, természetesen az M2M, azaz a gépek közti kommunikáció segítségével. Az intelligens mérőeszközök pedig arról gondoskodnak, hogy mindez adatokban pontosan rögzítve is követhető, visszakereshető legyen.

Ennek köszönhetően könnyebb lesz helyszínen tiszta energiát előállítani, akár a vállalat költségeinek csökkentése mellett is. Ráadásul az okoshálózatok bevezetése miatt az energiaellátás is megbízhatóbb lesz, és sok esetben a karbantartáshoz sem lesz szükség a rendszer lekapcsolására, mivel az M2M segítségével szinte minden megoldható messziről.

Magyarországon még jó ideig nem találkozunk a Microgriddel, mivel elsőre Spanyolországban tesztelik majd három évig. A Peraltában felépített első rendszer részei egyebek közt egy 120 kilowattos szélerőmű és e-autó állomások. A rendszer indulásától komoly eredményeket várnak, így például az üvegházhatás enyhe csökkenését és jóval kisebb károsanyag-kibocsátást.  

A Microgrid hálózatot lakott és elzárt területeken is be lehet telepíteni, de épületeken belül is képes hatékonyan működni, legyen szó itt egy tanyaházról, gyárról, bányáról vagy akár egy luxushotelről.